27.4.24

ΟΗΕ: 14 χρόνια για να καθαριστούν τα 37 εκατ. τόνοι ερειπίων με βόμβες στη Γάζα...



 Ανεξίτηλα σημάδια στις μνήμες όλων των αμάχων Παλαιστινίων έχουν ήδη προκαλέσει οι φονικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, η λογική «ισοπέδωσης»... του παλαιστινιακού θύλακα που φαίνεται να κυριαρχεί στην ηγεσία του Ισραήλ, με τη χρήση χιλιάδων βομβών, έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου καταστροφή, η οποία θα χρειαστεί πολλά χρόνια, μόνο και μόνο για να απομακρυνθούν τα συντρίμμια. 

Ο Περ Λόνταμαρ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην υπηρεσία του ΟΗΕ κατά των ναρκών (UNMAS), δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη ότι εκτιμάται πως ο πόλεμος έχει αφήσει 37 εκατ. τόνους συντριμμιών σε μια αστική, πυκνοκατοικημένη περιοχή. Ο ίδιος δήλωσε ότι, αν και είναι αδύνατον να καθοριστεί ο ακριβής αριθμός των πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί και βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας, προβλέπεται ότι μπορεί να χρειαστούν 14 χρόνια, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, για να απομακρυνθούν τα συντρίμμια (συμπεριλαμβανομένων των ερειπίων από κατεστραμμένα κτίρια και των βομβών που δεν έχουν εκραγεί).

«Γνωρίζουμε ότι τυπικά υπάρχει ένα ποσοστό αποτυχίας τουλάχιστον 10% από πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται στην ξηρά, τα οποία εκτοξεύονται, αλλά δεν εκρήγνυνται», δήλωσε. «Μιλάμε για περίπου 14 χρόνια δουλειάς με 100 φορτηγά», πρόσθεσε.

Η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ σε βάρος της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, που διοικεί τη Γάζα, έχει μετατρέψει σε καμένη γη το μεγαλύτερο μέρος του στενού, παράκτιου θύλακα των 2,3 εκατ. κατοίκων, με τους περισσότερους αμάχους να είναι πλέον άστεγοι, πεινασμένοι και στο έλεος ασθενειών.

Οι δηλώσεις του αξιωματούχου του ΟΗΕ έρχονται ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες να αναβιώσουν τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, αλλά και τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός φέρεται αποφασισμένος να εισβάλει στη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει 1,3 εκατομμύρια άμαχοι και πλέον βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί. 

⇒ Στο αρχείο: Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ που εξετάζουν τις κατηγορίες του Ισραήλ σε βάρος 12 μελών του προσωπικού της UNRWA, της υπηρεσίας αρωγής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, έκλεισαν την μία από τις υποθέσεις λόγω έλλειψης αποδείξεων εκ μέρους των ισραηλινών αρχών και ανέστειλαν άλλες τρεις.


⇒ Αυξάνεται ο φόρος αίματος: Τουλάχιστον 34.356 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 77.368 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: