25.3.24

Νέο διάγγελμα Πούτιν...


...που αναρωτιέται «γιατί οι δράστες ήθελαν να πάνε στην Ουκρανία»...

«Ριζοσπάστες ισλαμιστές» ήταν η δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στο Crocus City Hall, είπε το απόγευμα της Δευτέρας στο δεύτερο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Ρωσίας, που παρά τα στοιχεία αποφεύγει να συνδέσει την επίθεση με το Ισλαμικό Κράτος, που έχει αναλάβει την ευθύνη ενώ έχει δώσει και βίντεο από την επίθεση...


Την ώρα που όλοι αναμένουν την αντίδραση του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι ένοπλοι που πραγματοποίησαν την επίθεση, σκοτώνοντας περισσότερους από 130 ανθρώπους, ήταν εξτρεμιστές «η ιδεολογία των οποίων ο ισλαμικός κόσμος πολεμά εδώ και αιώνες». Ωστόσο, επέμεινε να συνδέει την τρομοκρατική επίθεση με την Ουκρανία, θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα. Αυτά ήταν «ποιος διέταξε την επίθεση», αλλά και «γιατί οι τρομοκράτες αφού διέπραξαν το έγκλημά τους προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία και ποιος τους περίμενε εκεί».

Και πρόσθεσε: «Κάποιο κρύβονται πίσω από το Ισλαμικό Κράτος».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν, δήλωσε ότι η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη, αλλά υποσχέθηκε ότι «οι δράστες θα τιμωρηθούν, δεν αξίζουν έλεος». Επίσης, σε δήλωσή του, ο πρώην πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πλέον αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, προέτρεψε τις αρχές «να τους εκτελέσουν όλους».

«Δεν ριζοσπαστικοποιήθηκαν στην Τουρκία»
Στο μεταξύ, Τούρκος αξιωματούχος που μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας στο πρακτορείο Reuters, παραδέχθηκε ότι οι ένοπλοι από το Τατζικιστάν που εξαπέλυσαν την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα, είχαν περάσει για μικρό χρονικό διάστημα από την Τουρκία. Όπως είπε, παρέμειναν στην Τουρκία προκειμένου να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής τους στη Ρωσία, αλλά δεν ριζοσπαστικοποιήθηκαν εκεί.

Είπε επίσης ότι δεν υπήρχε ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους, συνεπώς οι δράστες μπορούσαν να ταξιδέψουν ελεύθερα μεταξύ Τουρκίας και της Ρωσίας, ενώ ζούσαν στη Μόσχα για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Όπως έγινε γνωστό, δύο από τους φερόμενους ως δράστες έφυγαν από την Τουρκία για τη Μόσχα με την ίδια πτήση, στις 2 Μαρτίου 2024.

Σημάδια άγριου ξυλοδαρμού

Με απόφαση των ανακριτικών αρχών, έχουν ήδη προφυλακιστεί τέσσερις άνδρες, τρεις από τους οποίους δήλωσαν ένοχοι, που κατηγορούνται για την υλοποίηση της πολύνεκρης επίθεσης, αλλά και τρία ακόμη άτομα, ένας πατέρας και οι δύο γιοι του, χωρίς να διευκρινιστεί με ποια κατηγορία. Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι συνέλαβαν συνολικά 11 ανθρώπους και προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν αυτά τα τρία πρόσωπα είναι μεταξύ αυτών ή όχι.

Αυτό που έχει προκαλέσει σοβαρή εντύπωση, είναι το γεγονός ότι οι τέσσερις φερόμενοι ως φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης εμφανίστηκαν με σημάδια άγριου ξυλοδαρμού, ενώ ο ένας από αυτούς καθόταν σε αναπηρικό καροτσάκι.

Τις φωτογραφίες μοιράστηκε με ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Χ, η Μαργαρίτα Σιμονιάν, επικεφαλής του κρατικά χρηματοδοτούμενου τηλεοπτικού καναλιού RT, που σημείωσε ότι για τους δράστες της επίθεσης, ακόμη και η θανατική ποινή -που επί του παρόντος απαγορεύεται στη Ρωσία- θα ήταν «πολύ ήπια» τιμωρία. Αντιπρότεινε να καταδικαστούν σε «ισόβια κάτεργα, κάπου κάτω από τη γη, ζώντας εκεί, χωρίς να έχουν την ευκαιρία να δουν ποτέ φως, μόνο με ψωμί και νερό, με απαγόρευση συνομιλιών και με μια όχι πολύ ανθρώπινη παρέα».

Αντιδράσεις για βασανιστήρια

Οι εικόνες αυτές προκάλεσαν πάντως τις αντιδράσεις των Ρώσων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που καταδίκασαν τη βία κατά των συλληφθέντων.

Η Team Against Torture, εξέχουσα ομάδα που καταγγέλλει την αστυνομική βία, ανέφερε ότι οι ένοχοι πρέπει να αντιμετωπίσουν αυστηρή τιμωρία, αλλά «η αγριότητα δεν πρέπει να είναι η απάντηση στην αγριότητα». Και επισήμανε ότι η αξία οποιασδήποτε μαρτυρίας λαμβάνεται έπειτα από βασανιστήρια είναι «κρίσιμα μικρή».

«Αν η κυβέρνηση επιτρέπει τα βασανιστήρια υπόπτων για τρομοκρατία, μπορεί να επιτρέψει την παράνομη βία και εναντίον άλλων πολιτών», τονίζει η οργάνωση.

Επίσης, η οργάνωση Net Freedoms, που ασχολείται με τις υποθέσεις ελευθερίας του λόγου, ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Μεντβέντεφ, καθώς και η πρόσφατη έκκληση του Πούτιν προς τις υπηρεσίες ασφαλείας να «τιμωρήσουν τους προδότες χωρίς να υπάρξει παραγραφή για ό,τι έκαναν, όπου κι αν βρίσκονται», έγιναν με φόντο «επιδεικτικές τα βασανιστήρια των κρατουμένων... ουσιαστικά επιτρέπουν εξωδικαστικές δολοφονίες και δίνουν οδηγίες στις δυνάμεις ασφαλείας για το πώς να μεταχειρίζονται τους εχθρούς».

Η οργάνωση επισήμανε ότι «βλέπουμε την πιθανή αρχή του νέου Μεγάλου Τρόμου», παραπέμποντας στην καταστολή στη Σοβιετική Ένωση επί Ιωσήφ Στάλιν, προβλέποντας περισσότερη αστυνομική βία κατά των υπόπτων σε υποθέσεις που σχετίζονται με τρομοκρατία και αύξηση των βίαιων εγκλημάτων κατά των μεταναστών.

Η κακοποίηση υπόπτων από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τις υπηρεσίες ασφαλείας δεν είναι καινούργια, επισήμανε από την πλευρά του ο Σεργκέι Νταβίντις, της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial.

«Γνωρίζουμε για βασανιστήρια Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου, γνωρίζουμε για βασανιστήρια όσων κατηγορούνται για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία και άλλα εγκλήματα, ειδικά εκείνα που ερευνήθηκαν από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας. Απλώς τώρα το βλέπουμε δημοσίως για πρώτη φορά», είπε ο Νταβίντις.



Δεν υπάρχουν σχόλια: