31.3.24

Ταυτισμένος με τον πρωθυπουργό...



Kατά την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα επέλεξε για άλλη μία φορά να επιχειρήσει να οχυρωθεί πίσω από το κυβερνητικό αφήγημα περί «ανθρώπινων λαθών» για την τραγωδία των Τεμπών, ενώ και μέσω τηλεοπτικής του εμφάνισης (ΣΚΑΪ) θέλησε να επιτεθεί στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας τη για «συνειδητή εκμετάλλευση» και «εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου»...

Στη Βουλή είπε επίσης ότι δεν θα κρυφτεί «πίσω από καμία βουλευτική ασυλία», προκαλώντας απορία ακόμα και σε «γαλάζια» στελέχη, αφού δεν διευκρίνισε αν τελικά θα παραιτηθεί από οποιαδήποτε ασυλία, την ώρα που κυβερνητικά μέλη θεωρούν απίθανο το να υπάρξει προανακριτική επιτροπή, ενώ από το Μαξίμου, με τα σημερινά δεδομένα, ουσιαστικά αποκλείουν την προανακριτική, με κυβερνητικές πηγές να λένε, απευθυνόμενες στην αντιπολίτευση, πως «αν πιστεύουν ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή θα πρέπει να το τεκμηριώσουν, να το φέρουν στη Βουλή και να συζητηθεί. Και όχι με γενικές κατηγορίες του τύπου “πάμε να κάνουμε προκαταρκτική, να βάλουμε κάποιον φυλακή”. Αυτό δεν είναι πραγματικό κράτος δικαίου». Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν η στάση αυτή θα διατηρηθεί και στην περίπτωση που διαβιβαστούν στη Βουλή, από τον εφέτη ανακριτή Λάρισας, στοιχεία που τεκμηριώνουν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού.




Σκίτσο του Πέτρου Ζερβού

Αλλά αίσθηση προκάλεσε και η αποστροφή του Κ. Αχ. Καραμανλή ότι «στόχος σας δεν είμαι εγώ. Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η κυβέρνησή του και είναι η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας». Σε συνδυασμό μάλιστα με τα παρατεταμένα χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Ν.Δ. στο τέλος της ομιλίας του, ενισχύεται και το αίσθημα ότι Κυρ. Μητσοτάκης και Κ. Αχ. Καραμανλής βρίσκονται σε πλήρη ταύτιση. Ενα αίσθημα που εντοπίζεται και στο εσωτερικό της Ν.Δ., με «γαλάζια» στελέχη να θεωρούν πως από τη στιγμή που επελέγη ο κ. Καραμανλής να είναι ξανά υποψήφιος στις τελευταίες εθνικές εκλογές, πλέον ο πρωθυπουργός και ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είναι μεταξύ τους δεμένοι.

Αλλωστε το θέμα της υποψηφιότητας ή μη του κ. Καραμανλή είχε εξελιχθεί σε σοβαρό εσωκομματικό ζήτημα για τη Ν.Δ. ήδη από πριν από τις εθνικές εκλογές, με πολλά «γαλάζια» στελέχη και βουλευτές να τάσσονται τότε υπέρ της απόσυρσής του από τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Τελικά η Ιστορία έγραψε ότι η εξέλιξη ήταν διαφορετική, αφού επελέγη να είναι κανονικά υποψήφιος (πληροφορίες λένε ότι συνέβη και ύστερα από έντονη δραστηριοποίηση του πατρός του, Αχιλλέα Καραμανλή). Σήμερα, στελέχη της Ν.Δ. πιστεύουν αφ’ ενός ότι με την εξέλιξη αυτή ο ίδιος ο κ. Καραμανλής δεν έδειξε σεμνότητα, με ό,τι αυτό σημαίνει για το πολιτικό του μέλλον, και αφ’ ετέρου ότι συνολικά η Ν.Δ. του Κυρ. Μητσοτάκη θα φθείρεται μαζί του.

Βέβαια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έπαιξε ρόλο στην επιλογή του μόνο το ονοματεπώνυμο «Κώστας Καραμανλής» που φέρει ο βουλευτής Σερρών, αλλά κυρίως το γεγονός ότι πρόκειται για τον Καραμανλή της επιλογής του κ. Μητσοτάκη. Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα εργαλείο που για καιρό ο πρωθυπουργός χρησιμοποιούσε για την εκπλήρωση των εσωκομματικών του στοχεύσεων. Με πιο εξόφθαλμη βέβαια τέτοια περίπτωση όταν τον επιστράτευσε προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στα Ανώγεια της Κρήτης.

Κανείς δεν ξεχνάει ότι στις 31.8.2022 ο πρώην πρωθυπουργός από τα Ανώγεια απέρριψε συνολικά το αφήγημα Μητσοτάκη για το θέμα των υποκλοπών. Και μόλις την επόμενη μέρα, την 1η Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης ανέβηκε μαζί με τον ξάδελφο του πρώην πρωθυπουργού, τον Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα, στις Σέρρες -τη γενέτειρα των Καραμανλήδων- όπου φωτογραφήθηκαν να βγαίνουν μαζί από τις πόρτες του ίδιου αυτοκινήτου, ενώ ο τότε υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θέλησε να δηλώσει, απευθυνόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη, ότι «όλοι οι νεοδημοκράτες είμαστε μια γροθιά μαζί σας για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε με ομοψυχία κυρίως και με ενότητα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου», παρότι βέβαια το βαθύ ρήγμα του πρώην με τον νυν πρωθυπουργό ήταν πλέον ορατό διά γυμνού οφθαλμού.

Από τότε κυβερνητικές πηγές έσπευδαν να προβάλουν τις επόμενες κοινές εμφανίσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Υποδομών, ενώ είχαν ασφαλώς προβάλει και τη δήλωση που ο Κ. Καραμανλής του Αχιλλέα έκανε μετά την απόφαση του ξαδέλφου του και πρώην πρωθυπουργού να αποσυρθεί από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. και να μη συμμετάσχει στην επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τότε και πάλι ο υπουργός Υποδομών είχε νιώσει την ανάγκη να υποστηρίξει ότι «η Ν.Δ. πάει σε εκλογές ενωμένη όσο ποτέ».

Αλλά βέβαια, όπως έχουμε ήδη γράψει, στην περίπτωση του Κ. Αχ. Καραμανλή το οικογενειακό του όνομα προηγείται της προσωπικής του πορείας, ήδη από την αρχή της κοινοβουλευτικής του διαδρομής. Ηδη δηλαδή από τις εκλογές του Ιουνίου 2012, που έγιναν με λίστα, και στις οποίες ο -οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων στο επάγγελμα- κ. Καραμανλής, παρά το πρώιμο της πολιτικής του διαδρομής, «συμμετείχε συμβολικά», σύμφωνα με το βιογραφικό του, στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στις Σέρρες, «στη μη εκλόγιμη τελευταία τιμητική θέση».

Τελικά τον σταυρό των πολιτών διεκδίκησε για πρώτη φορά στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 στις Σέρρες, όπου εξελέγη βουλευτής, και τον Ιανουάριο του 2016 ο τότε νέος αρχηγός της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης τον τοποθέτησε τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών του κόμματος, ενώ μετά τις εκλογές του 2019 τον διόρισε υπουργό με το ίδιο χαρτοφυλάκιο.

Από την υπουργική θητεία του αυτή, μεταξύ άλλων, μένει το θέμα του σκανδαλώδους διαγωνισμού προμήθειας μεταχειρισμένων λεωφορείων για τον ΟΑΣΘ, που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.», το 2020. Αλλά βέβαια η πορεία του στην κυβέρνηση θα σφραγιστεί από την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, μετά την οποία επήλθε και η παραίτησή του από τη θέση του υπουργού. Ωστόσο μετά την επανεκλογή του το 2023 ως βουλευτή Σερρών, παραμένει ταυτισμένος με τον πρωθυπουργό και βέβαια ο Καραμανλής της επιλογής του.

Γιατί τον επιλέξαμε

Γιατί τόσο ο ίδιος όσο και το μέγαρο Μαξίμου παραμένουν στο επίκεντρο του αιτήματος των πολιτών για απαντήσεις και για απόδοση ευθυνών στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών.

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: