31.3.24

Δραματική έκκληση ΠΟΥ, αντιδράσεις για τη συνεχή ροή όπλων από ΗΠΑ σε Ισραήλ...



Συνεχίζεται η γενοκτονία των άμαχων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το Ισραήλ δείχνει αποφασισμένο να συνεχίζει τη στρατιωτική επιχείρηση αλλά και να διατηρήσει την «ασφυξία» που έχει επιβάλει στους κατοίκους, οι οποίοι εκτός από τις βόμβες, «παλεύουν» με την έλλειψη φαγητού και τις ασθένεις...


Το Σάββατο, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προέβη σε ακόμα μια δραματική έκκληση, κάνοντας λόγο για χιλιάδες ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και είναι αναγκαίο να μεταφερθούν επειγόντως εκτός του παλαιστινιακού θύλακα, προκειμένου να λάβουν την αναγκαία για αυτούς ιατρική θεραπεία.

«Με μόνο 10 νοσοκομεία που λειτουργούν στο ελάχιστο σε όλη τη Γάζα, χιλιάδες ασθενείς συνεχίζουν να στερούνται υγειονομικής περίθαλψης», προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο Γκεμπρεγέσους. Σημειώνεται ότι πριν από τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς, η Λωρίδα της Γάζας είχε 36 νοσοκομεία, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.



«Περίπου 9.000 ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως στο εξωτερικό για ζωτικής σημασίας υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας του καρκίνου, των τραυμάτων που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς, της αιμοκάθαρσης και άλλων χρόνιων ασθενειών», είπε επίσης ο επικεφαλής του ΠΟΥ. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 1.000 μεγαλύτερος σε σχέση με την τελευταία απογραφή του ΠΟΥ στις αρχές Μαρτίου, αποτυπώνοντας την εντυπωσιακή άνοδο στον αριθμό των ασθενών που θα πρέπει να μεταφερθούν στο εξωτερικό, μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα. 

Ο αξιωματούχος του Οργανισμού προέτρεψε το Ισραήλ να επιταχύνει τις εγκρίσεις για απομακρύνσεις, ώστε να μπορούν να νοσηλευτούν ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση. «Κάθε στιγμή μετράει», σημείωσε με νόημα. 

→ Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου, 50 με 100 ασθενείς την ημέρα παραπέμπονταν από τη Γάζα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη. Οι μισοί από αυτούς νοσηλεύονταν για καρκίνο.

Στέλνουν όπλα παρά τις «αψιμαχίες»

Την ίδια στιγμή αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα της Washington Post, που αποκαλύπτει πως παρά την εναντίωση και τις ανησυχίες που εκφράζει δημόσια η κυβέρνηση των ΗΠΑ (για τη σχεδιαζόμενη χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας του στρατού του Ισραήλ στην Ράφα της Λωρίδας της Γάζας, πόλη ασφυκτικά γεμάτη με σχεδόν 1,5 εκατ. πρόσφυγες), οι προμήθειες αμερικανικών πυρομαχικών και όπλων αξίας δισεκατομμυρίων συνεχίζουν να ρέουν.

Επικαλούμενη αξιωματούχους που δεν κατονόμασε στο Πεντάγωνο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η εφημερίδα αποκάλυψε πως η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ενέκρινε «σιωπηρά» πρόσφατα παραδόσεις βομβών και μαχητικών αεροσκαφών στον στενότερο σύμμαχο της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή. Στα πυρομαχικά, οι παραδόσεις των οποίων εγκρίθηκαν τελευταία, συμπεριλαμβάνονται βόμβες τύπου MK84, 900 κιλών.

Το παραπάνω πιστοποιεί ότι η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τις παραδόσεις πυρομαχικών ως μέσο άσκησης πίεσης σε αυτήν του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Το να απαιτείς από τον Νετανιάχου να σταματήσει να σκοτώνει αμάχους και να του προμηθεύεις όπλα είναι μια άνευ προηγουμένου αντίφαση αρχών και ηθικής», σχολίασε καυστικά το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών στη Ραμάλα, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για τη στάση τους. 


Οι μεταφορές όπλων έχουν επίσης επικριθεί έντονα από ορισμένα ανώτερα στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος στις ΗΠΑ, τα οποία ζητούν περιορισμό της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ ή υπό όρους αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: