31.3.24

Πάσχα των Καθολικών...


...με προεξάρχοντα τον αδύναμο Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό...
Καθησυχαστική για την πορεία της υγείας του ήταν η παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου στη λειτουργία του Πάσχα στο Βατικανό, την οποία παρακολούθησαν περίπου 30.000 άνθρωποι. Ο Πάπας προεξήρχε της λειτουργίας καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, λόγω του προβλήματος με το πόδι του, ενώ η φωνή του ακούστηκε βραχνή και αδύναμη, αποτέλεσμα του κρυολογήματος που έπαθε τον χειμώνα και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε βρογχίτιδα...


Πάντως συμμετείχε και στη νυχτερινή λειτουργία-αγρυπνία του Πάσχα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Βατικανού, πολύς κόσμος πλημμύρισε την ανθοστολισμένη πλατεία του Αγίου Παύλου, αλλά και τους δρόμους κατά μήκος της λεωφόρου «Βία ντέλα Κοντσιλιατσιόνε», που οδηγεί στην πλατεία. 



Η Πασχαλινή Λειτουργία είναι μια από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες στο λειτουργικό ημερολόγιο, γιορτάζοντας την ανάσταση του Ιησού μετά τη σταύρωση του. Η Λειτουργία προηγείται της ευλογίας του Πάπα «Urbi et Orbi» (προς την πόλη και τον κόσμο), μια μακροσκελή ομιλία που παραδοσιακά συγκεντρώνει όλες τις απειλές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Πάπας Φραγκίσκος απέφευγε να εκφωνεί μεγάλες ομιλίες για να μην καταπονείται η αναπνοή του. Δεν έκανε κήρυγμα την Κυριακή των Βαΐων, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή έκανε μια 10λεπτη ομιλία, αλλά δεν συμμετείχε στη λιτανεία στο Κολοσσαίο, σύμφωνα με το Βατικανό για «προστατευθεί η υγεία του».


Πάντως το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου απήγγειλε τις προσευχές του Πάσχα και πραγματοποίησε τα μυστήρια του βαπτίσματος και της Πρώτης Κοινωνίας σε οκτώ νέους Καθολικούς.

Το επόμενο διάστημα, ο Πάπας Φραγκίσκος θα ακολουθήσει πρόγραμμα ανάρρωσης, μετά την πολύ κουραστική για την υγεία του Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ δεν έχουν προγραμματιστεί μεγάλα ταξίδια στο εξωτερικό για αρκετούς μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: