28.3.24

Η μάχη για το πολιτικό μέλλον της Τουρκίας...

 Ερντογάν εναντίον Ιμάμογλου...

Ο Ρόναλντ Μαϊνάρντους, πολιτικός αναλυτής και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, γράφει στο NEWS 24/7 για τη σημασία των επικείμενων δημοτικών – περιφερειακών εκλογών στην Τουρκία και τη “μάχη” Ερντογάν – Ιμάμογλου για την Κωνσταντινούπολη.

Για μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία δεν είναι προσωπικά υποψήφιος, η εμπλοκή του προέδρου Ερντογάν είναι εξαιρετική. Σχεδόν δεν περνάει μέρα που να μην διεξάγει προεκλογική καμπάνια για τους υποψηφίους του ΑΚΡ σε μία από τις αμέτρητες συγκεντρώσεις.

Στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές αυτής της Κυριακής διακυβεύονται πολύ περισσότερα από ό,τι συνήθως στις τοπικές ψηφοφορίες. Οι αντίπαλοι -και οι πολιτικοί παρατηρητές- χαρακτηρίζουν τις εκλογές ως δημοψήφισμα για το πολιτικό μέλλον της Τουρκίας.

«Αν κερδίσει ο Εκρέμ Ιμάμογλου, η Τουρκία θα ξυπνήσει σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον και με νέες πολιτικές ισορροπίες το πρωί της 1ης Απριλίου» επισημαίνει ο γνωστός Τούρκος σχολιαστής Murat Yekin. Ο Ozer Sencar, επικεφαλής του γνωστού ινστιτούτου έρευνας κοινής γνώμης Metropoll, προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters: «Εάν ο Εκρέμ Ιμάμογλου κερδίσει τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και οι εκλογές δεν ακυρωθούν για οποιονδήποτε λόγο, θα γίνει ο επόμενος Τούρκος πρόεδρος το 2028».

Δεν υπάρχουν σχόλια: