28.3.24

Αναδίπλωση Παππά μετά το σάλο...



... περί προσυνεννόησης για την πρόταση μομφής...
Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον κ. Φάμελλο, τον κ. Κουτσούμπα, τον κ. Χαρίτση και την κα Κωνσταντοπούλου έγιναν κατά σειρά κοινοβουλευτικής δύναμης την Τρίτη 26 Μαρτίου από τις 10 το πρωί και μετά...

Οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων που δέχτηκαν να συνυπογράψουν, έλαβαν το κείμενο της πρότασης στις 11 το πρωί. Όλα τα υπόλοιπα είναι φαντασιώσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Αλλά και αργότερα, ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, μιλώντας στο OPEN ευχαρίστησε τον Ν. Παππά που «διαψεύδει τον εαυτό του και επιβεβαιώνει το ΠΑΣΟΚ». «Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει καμία συνεννόηση. Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ζυμώνεται. Το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει κορυφαία ζητήματα, όπως το ζήτημα της τραγωδίας των Τεμπών αλλά και των emails της κας. Ασημακοπούλου-Νέας Δημοκρατίας με μεγάλη σοβαρότητα γιατί μιλάμε για υποθέσεις που απασχολούν όλο τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτές τις υποθέσεις η ΝΔ οφείλει να απολογηθεί ενώπιον της Βουλής και ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει θεσμικά τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν παρέστη στην συζήτηση για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, και την πλειοψηφία των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος», επισήμανε ο Ανδρ. Σπυρόπουλος.

Αντίστοιχα πηγές της Νέας Αριστεράς επισήμαναν: «Δεν γνωρίζουμε σε τι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αναφέρεται ή επινοεί εκ των υστέρων ο κύριος Παππάς. Ξέρουμε όμως ότι χρειάστηκε να περάσουν 24 και πλέον ώρες από την αποκάλυψη της Κυριακής, αντιπαραθετικές διαρροές κι ένα ακατάληπτο μήνυμα του κυρίου Κασσελάκη, για να καταλήξει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει την πρόταση δυσπιστίας. Ξέρουμε επίσης ότι η Νέα Αριστερά κατέθεσε δημόσια την πρόσκληση στα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για την υποβολή πρότασης δυσπιστίας στις 6 Μαρτίου. Ξέρουμε επιπλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να την αρνηθεί με το επιχείρημα –διά στόματος της κυρίας Κεχαγιά– ότι μια πρόταση δυσπιστίας θα συσπειρώσει τη Νέα Δημοκρατία και έτσι εξυπηρετεί την κυβέρνηση. Ξέρουμε, τέλος, ότι το πρωί της 24ης Μαρτίου ο Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να πέσει. Αργότερα ο κύριος Ανδρουλάκης επανέφερε την πρόταση της Νέας Αριστεράς την οποία προφανώς στηρίξαμε. Ολα αυτά είναι γεγονότα. Οπως γεγονός είναι ότι ο κύριος Παππάς με τη δήλωσή του προσέφερε σήμερα μια πολύτιμη υπηρεσία στη Νέα Δημοκρατία. Το γιατί επέλεξε να το κάνει, ας το απαντήσει ο ίδιος ή ο πρόεδρος του κόμματος του».

Αναδίπλωση

Ο Νίκος Παππάς σε νέες δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης, στο Open, παραδέχθηκε ότι η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για τον χρόνο πραγματοποίησης των τηλεφωνημάτων του Νίκου Ανδρουλάκη με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων είναι ακριβής. 


 

«Είναι ευχής έργον που έχει γίνει αυτή η συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ (για την πρόταση δυσπιστίας). Κατά τη γνώμη μου έπρεπε να είχε ωριμάσει και πιο πριν. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια συστηματική προσπάθεια από τη Ν.Δ. να δαιμονοποιηθεί η προσπάθεια συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων. Οι προοδευτικές δυνάμεις βρέθηκαν μπροστά σε ένα αμείλικτο δίλημμα. Καμία από αυτές δεν είχε τους 50 βουλευτές για να ασκήσει το ύψιστο κοινοβουλευτικό μέσο πίεσης που είναι η πρόταση δυσπιστίας και ερχόταν από την κοινωνία ένα τεράστιο κύμα αξίωσης, διαφάνειας. Στο κείμενο που έχουμε συνυπογράψει 4 Κοινοβουλευτικές Ομάδες, δεν μιλάει μόνο για τα Τέμπη, μιλάει και για τη διαρροή στοιχείων εκλογέων», ανέφερε ο κ. Παππάς. 

Δεν υπήρξε προσυνεννόηση για το θέμα της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας. Το να φτάσουμε σε αυτή τη διαδικασία είναι προϊόν ωρίμανσης και προφανώς ζυμώσεων. Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό, μεμπτό και επιλήψιμο. Η ιδέα της πρότασης δυσπιστίας κυκλοφορούσε και πιο πριν. Είχε κάνει πρόταση και η Νέα Αριστερά με αφορμή το άρθρο 16. Αρα, δεν κατάλαβα προς τι η έκπληξη;».

Χθες το βράδυ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 και ερωτηθείς σχετικώς, ο Νίκος Παππάς είπε πως «είχε ήδη ωριμάσει η σκέψη, μπορώ να σας το πω αυτό, και αυτά –αντιλαμβάνεστε– δεν γίνονται από βράδυ σε πρωί. Ετσι δεν είναι; Πρέπει να προετοιμαστούν. Είναι συγκροτημένα κόμματα. Πρέπει να διαβουλευτούν, να πάρουν αποφάσεις, να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί». 


 
Βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης

Το θέμα σχολίασαν σκωπτικά απ' την κυβέρνηση, καθώς πασχίζουν να υποβαθμίσουν την ουσία της συζήτησης στη Βουλή, επί της πρότασης μομφής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 είπε ότι ο πρώην υπουργός Ν. Παππάς «μαρτύρησε ή του ξέφυγε» ότι υπήρχε και προσυνεννόηση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, άρα όχι απλώς η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας έγινε με φοβερά αντανακλαστικά, αλλά προετοιμαζόταν από ότι φαίνεται από το ΠΑΣΟΚ και από το ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτός ήταν και ο λόγος που ήρθε σήμερα Τετάρτη, ο κος Ανδρουλάκης, ενώ αυτό έχει γίνει πολλές μέρες πριν, και για αντιπερισπασμό, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει δημοσιεύματα για κοινωνικές συναντήσεις, και να πετάξει λάσπη σε μία κυβέρνηση η οποία, και την Κυριακή και τη Δευτέρα και την Τρίτη, παντού, [..] είπαμε την αλήθεια όπως ακριβώς είναι», είπε ο κ. Μαρινάκης.

Αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός σχολίασε σχετικά: «Όπως δήλωσε χθες ο κ. Παππάς, η συνεννόηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση δυσπιστίας είχε προηγηθεί του δημοσιεύματος που ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε την Κυριακή ως αιτία για την κατάθεσή της. Βάσει της αποκάλυψης Παππά, τα δύο κόμματα «ντίλαραν» μεταξύ τους έχοντας προφανώς πλήρη γνώση του δημοσιεύματος πριν αυτό κυκλοφορήσει. Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι δεν τους ενδιαφέρει ούτε ο πόνος των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών, ούτε το τι οδήγησε στο μοιραίο δυστύχημα, ούτε το πώς θα αποτραπεί κάτι αντίστοιχο στο μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια: