3.11.22

Το τέρας κι εμείς...


Η νίκη του Λούλα στη Βραζιλία έφερε ανακούφιση αλλά και προβληματισμό. Ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό από αυτούς που υπέφεραν από την πολιτική Μπολσονάρου, ένα σημαντικό κομμάτι από τα 33 εκατ. που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακραία πείνα και από τα 100 εκατ. που συνολικά ζουν σε συνθήκες φτώχειας πήγαν στην κάλπη ενός ακροδεξιού και σχεδόν παρανοϊκού, που ναι μεν ηττήθηκε, αλλά ηγείται ενός ισχυρού ρεύματος που... διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή και τη Γερουσία, ελέγχει τις μεγάλες πόλεις και διατηρεί ισχυρές ρίζες σε στρατό, αστυνομία και βέβαια στο παρακράτος.

Η οριακή νίκη του Λούλα στη Βραζιλία, παρά μάλιστα το σημαντικό έως έναν βαθμό προβάδισμα που είχε στον πρώτο γύρο, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι το εκκρεμές πηγαίνει προς την Ακροδεξιά.

Ο Μπολσονάρου έλαβε στον δεύτερο γύρο μισό εκατομμύριο ψήφους περισσότερους σε σύγκριση με το 2018, όταν και εξελέγη. Από τη Σουηδία και την Ιταλία μέχρι τη Βραζιλία, για να πιάσουμε τα πλέον πρόσφατα αποτελέσματα, οι κάλπες βγάζουν ή κρύβουν τέρατα.

Αυτά τα αποτελέσματα δεν χτυπάνε απλώς καμπανάκι, αλλά στέλνουν ένα πολλαπλό μήνυμα σε μια μακάρια προοδευτική παράταξη που πανευρωπαϊκά και πλανητικά δείχνει να πορεύεται πιστεύοντας στο ένα και μοναδικό σχέδιο: ότι αν πείσει τον λεγόμενο μεσαίο χώρο, θα αποκτήσει το προβάδισμα που θα τη φέρει στην κυβέρνηση. Αυτό εν μέρει λειτούργησε οριακά στις ΗΠΑ και τώρα στη Βραζιλία.

Αλλά η κατάσταση είναι πολύ πιο σύνθετη: Γιατί την τελευταία δεκαετία, κυρίως μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η μετακίνηση των ψηφοφόρων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οδεύει στην Ακροδεξιά; Τι στέλνει φτωχούς και απόκληρους στις «μαύρες» κάλπες του μίσους, στην πιο κομπιναδόρικη δεξιά εκπροσώπηση, σε κόμματα-συμμορίες που τους λένε κατάμουτρα ότι «όποιος ζήσει και όποιος -δεν προσαρμοστεί- πεθαίνει»;

Τα ερωτήματα έχουν διατυπωθεί. Με ποιες συμμαχίες, και κυρίως με ποιες θέσεις και ποιο πρόγραμμα απευθύνεσαι σε κοινωνίες που φτωχοποιούνται σήμερα σε χρόνο dt; Το «ακραίο» Κέντρο, αυτή η διαρκής δυναμική εξέλιξη του μεσαίου χώρου, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, υπάρχει παντού και δεν θα είναι ποτέ μαζί σου...

Ανδρέας Πετρόπουλος 

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: