30.11.22

Γιατί ο Ανδρουλάκης δεν διώχνει την Καϊλή...


Πλήρης μοιάζει να είναι η… διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και την ευρωβουλευτή του κόμματος, Εύα Καϊλή. Τελευταίο «χτύπημα» ήταν όταν χαρακτήρισε το Κατάρ «πρωτοπόρο» στα εργασιακά δικαιώματα, με αφορμή το μουντιάλ του 2022, με τον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ να υπογραμμίζει ότι «δεν είναι άποψη που εκφράζει τις... προτεραιότητες της δικής μας παράταξης». 

Κι όμως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτός από το να την αδειάσει δημοσίως, δεν έχει λάβει περαιτέρω μέτρα, όπως του έχουν ζητήσει ορισμένοι στην Χαριλάου Τρικούπη. Και το ερώτημα είναι γιατί.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Έυα Καϊλή υπήρξαν συνοδοιπόροι για το ΚΙΝΑΛ αρκετά χρόνια στη ευρωβουλή. Η (πολιτική) εκτίμηση του ενός προς τον άλλο (η Ε. Καϊλή τον είχε στηρίξει στις εσωκομματικές εκλογές απέναντι στη Φ. Γεννηματά) θα πρέπει να θεωρείται αδιαμφισβήτητη και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα. «Εκτός κι αν κριθεί εντελώς απαραίτητο», όπως τονίζουν στελέχη του κόμματος.

Ακόμα, όμως, το σκοινί δεν δείχνει να σπάει, αφού ο κ. Ανδρουλάκης οφείλει να κρατήσει και ορισμένες εσωκομματικές ισορροπίες. Οι σχέσεις της κυρίας Καϊλή τόσο με τον Ανδρέα Λοβέρδο (που στήριξε στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές) όσο και με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Ευάγγελο Βενιζέλο παραμένουν ιδιαίτερα καλές. Στην παρούσα φάση ο κ. Ανδρουλάκης δεν επιθυμεί – εν όψει και των εκλογών- να έρθει σε ρήξη με κάποιον από τους δύο, δημιουργώντας έτσι έναν επιπλέον εσωκομματικό πονοκέφαλο.

Η Εύα Καϊλή, επίσης, θεωρείται πως διαθέτει μεγάλο έρεισμα σε μερίδα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ευρωεκλογές του 2014 εξελέγη πρώτη ευρωβουλευτής με την «Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη» με 122.054 ψήφους ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα επανεξελέγη ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, λαμβάνοντας 145.650 ψήφους, περίπου 40.000 λιγότερους από τον κ. Ανδρουλάκη. Την ίδια ώρα, στο Ευρωκοινοβούλιο θεωρείται ένα ιδιαίτερα δυναμικό στέλεχος, κάτι που αποδείχτηκε όταν εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μάλιστα από τον πρώτο γύρο, κατακτώντας άνετα το 50%+1 του συνόλου των ψηφισάντων, όπως απαιτείται, και κατατασσόμενη με 454 ψήφους στην πρώτη πεντάδα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πρέπει σύντομα να βρει μια ακόμη λύση στο πρόβλημα που έχει μπροστά. Η κυρία Καϊλή επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφια για την Ευρωβουλή, ωστόσο στην Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν αρκετοί που θα ήθελαν να βρεθούν στις Βρυξέλες. Η Θεσσαλονικιά πολιτικός, όπως λένε, μετράει ήδη δύο θητείες και μια… τρίτη θα ήταν αν μη τι άλλο υπερβολή. Πρακτικά, όπως λένε, θα έχει συμπληρώσει 15(!) χρόνια στην Ευρωβουλή, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται (μισθολογικά, προνόμια, κ.α.)...

Αλέξανδρος Διαμάντης

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: