30.11.22

Ιδιωτικές «δομές», δημόσιες αμαρτίες...


Παντελής Μπουκάλας

Η λέξη «δομή» ηχεί καθησυχαστικά, αν όχι παραμυθητικά, ιδίως αν συνοδεύεται από τη λέξη «φιλοξενία» ή «πρόνοια». Τι μας υπαγορεύει ο ψυχικός αυτόματος μεταφραστής όταν ακούμε «δομή φιλοξενίας» ή «δομή πρόνοιας»; «Ιδού ένας νόμιμα οργανωμένος ανθρωποχώρος, με κανόνες, ευρυθμία και λογοδοσία, που τελεί υπό τη διοίκηση του κράτους δικαίου ή υπό την... αυστηρή και αδιάλειπτη εποπτεία του, αν διοικείται από ιδιώτες».

Παρά τους εύηχους ορισμούς, η πείρα μας από τις δομές, ιδιωτικές και κρατικές (λ.χ. τις μεταναστευτικές), γίνεται πιο πικρή χρόνο με τον χρόνο. Τόσο που να σκεφτόμαστε πως πρέπει να προσαρμόσουμε την περίφημη ρήση του Λορέντζου Μαβίλη, ότι «χυδαία γλώσσα δεν υπάρχει, υπάρχουσι χυδαίοι άνθρωποι». Και να πούμε ότι δεν υπάρχουν αγαθές λέξεις. Υπάρχουν αγαθοί άνθρωποι. Οταν υπάρχουν. Και η ύπαρξή τους απαιτεί ισχυρότερα πειστήρια από τη δήλωσή τους.

Το πειστήριο για να διοριστεί κάποιος διοικητής σε κρατική προνοιακή δομή είναι εκ παραδόσεως η κομματική του ταυτότητα. Αδιάφορο αν έχει γνώσεις. Αρκεί να έχει γνωριμίες. Οσο υψηλότερες οι γνωριμίες του τόσο υψηλότερο πόστο θα του ανατεθεί, σαν ανταμοιβή για την προσφορά του στο κόμμα, δηλαδή την πατρίδα. Ο χαρακτηρισμός «αποτυχημένος πολιτευτής» δεν λέει ούτε τη μισή αλήθεια. Τελικά, αυτή η ανεπιθύμητη ιδιότητα είναι διαβατήριο για τη διοίκηση δημόσιων οργανισμών.

Δύο δομές απασχολούν εσχάτως την κοινή γνώμη. Πρώτη, η «Κιβωτός του Κόσμου», μια ιδιωτική επιχείρηση τελικά, που καθώς φαίνεται εκμεταλλεύτηκε όλες τις ευκαιρίες που της προσέφερε το νυσταλέο κράτος δικαίου, αδελφάκι του υπναλέου κράτους πρόνοιας. Στα υπουργεία γνώριζαν τουλάχιστον από τον Αύγουστο ότι εκεί δεν κυβερνά ο αγαθός Νώε, ο χριστιανισμός άλλωστε δεν αποδέχεται τη μετεμψύχωση. Και όμως, δεν νοιάστηκαν ούτε καν για την προστασία των μαρτύρων. Ισα ίσα, επέτρεψαν να διοχετευτούν προσωπικά τους δεδομένα. Και να κινδυνεύουν τώρα από εκβιαστές.

Κρατική η δεύτερη δομή, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας. Εδώ οι καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών είχαν ηλικία δύο ετών, η αδράνεια όμως των αρμοδίων ήταν συνομήλική τους. Στις 22.11 ανανεώθηκε η θητεία του Δ.Σ. και της προέδρου του Βασιλικής Νάκου, η οποία απέτυχε δις στις εκλογές, ως υποψήφια της Ν.Δ. Στις 25.11, όμως, το Δ.Σ. παύτηκε μετά τη δημοσίευση του καταπελτικού πορίσματος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Ηθικό δίδαγμα: Τι τις χρειαζόμαστε τις Ανεξάρτητες Αρχές;...

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: