29.11.22

Δεν θα ξεχάσω ποτέ και δεν θα συγχωρήσω ποτέ...


Ο κόσμος έμεινε απροστάτευτος, χωρίς ενημέρωση, παραπληροφορούμενος από ανθρώπους που είχαν την ευθύνη να τους... βοηθήσουν να αποφύγουν το μοιραίο». Με τα λόγια αυτά ο δικηγόρος, Παναγιώτης Κωνσταντάκης μίλησε ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας για τις δραματικές στιγμές που η φονική φωτιά «σάρωσε» το Μάτι και 104 ανθρώπινες ζωές, μεταξύ των οποίων και της μητέρας του.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ και δεν θα συγχωρήσω ποτέ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας και συμπλήρωσε φορτισμένος «Εύχομαι κανείς να μη βιώσει αυτό που βιώσαμε. Να είσαι στο νεκροτομείο και να βιώνεις τη μυρωδιά της σαπίλας και του καμένου για να ακούσουμε μετά ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε».

Ο μάρτυρας έκανε λόγο για «θέατρο σκιών» από τους υπεύθυνους. «Αυτό το «όλα δούλεψαν σωστά» και το «να σου δώσω 2.000…» Τι να τα κανείς; Ο πρωθυπουργός της χώρας…Κάποια πράγματα δε θα τα ξεχάσω, δεν θα τα συγχωρήσω ποτέ» είπε οργισμένος.

Ο μάρτυρας περιέγραψε πώς το μοιραίο απόγευμα κανείς δεν ειδοποίησε την οικογένεια του για τον κίνδυνο.

«Έχω μεγαλώσει στην περιοχή και ήξερα ότι έχει δυτικούς και βορειοδυτικούς ανέμους. Ήξερα ότι είναι για το Μάτι κίνδυνος θάνατος» ανέφερε λέγοντας πως ενώ βρισκόταν στο γραφείο του στη Γλυφάδα επικοινώνησε με την οικογένεια της αδελφής του που ζούσε στο Μάτι μαζί με τη μητέρα τους.

«Μου λένε «όλα καλά, βλέπουμε τηλεόραση».

Κάποια στιγμή όταν έφτασα στο σπίτι μου λέω ας ανοίξω την τηλεόραση να δω τι γίνεται. Βλέπω τη Μαραθώνος να καίγεται. Αναγνώρισα το σημείο ήταν 50 μέτρα από το πατρικό μου σπίτι. Τρελάθηκα! Λέω έχει περάσει στο Μάτι, καιγόμαστε. Παίρνω τηλέφωνο την αδελφή μου, δεν το σήκωνε. Πήρα τηλέφωνο τη μητέρα μου και απάντησε ο γαμπρός μου. Του λέω τι γίνεται, που είστε; Μου λέει είμαστε σε μια μικρή παραλία. Καλά είμαστε. Άκουγα μέσα από το τηλέφωνο κραυγές και ίσως εκρήξεις. Άκουγα την αδελφή μου, δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Ρώτησα για τα παιδιά και μου είπαν έφυγαν σε άλλη κατεύθυνση. Λέω η μάνα μου που είναι; Μου λέει η μάνα σου δεν πρόλαβε» κατέθεσε.

Ο μάρτυρας μετέφερε στους δικαστές τις αφηγήσεις των μελών της οικογένειας του που προσπάθησαν να ξεφύγουν από τις φλόγες.

«Ξεκίνησαν να φύγουν από το σπίτι όταν έπεσε το ρεύμα, γύρω στις 18.20. Κατάλαβαν ότι είναι άσχημα τα πράγματα. Μπήκαν στο αυτοκίνητο να φύγουν λόγω της μητέρας μου. Βγαίνοντας στην παραλιακή θέλησαν να πάνε Νέα Μάκρη. Δυστυχώς, διοχέτευαν τα αυτοκίνητα μέσα στο Μάτι. Βγαίνοντας η αδελφή μου να πάει προς Νέα Μάκρη έπεσαν σε μποτιλιάρισμα από αμάξια που παρατούσε ο κόσμος για να σωθεί από τη φωτιά. Η αδελφή μου τότε έκανε δεξιά. Χωρίστηκε η οικογένεια. Τα παιδιά πήγαν προς το λιμάνι και ο γαμπρός μου ακολούθησε την αδελφή μου και τη μητέρα μου. Έφτασαν στο ύψος της Περικλέους. Έβαλαν το αμάξι σε μια εσοχή απέναντι από μια από τις 14 διόδους του Ματιού που έχουν πρόσβαση στην παραλία» είπε περιγράφοντας πως η κατάσταση δυσκόλεψε επικίνδυνα καθώς άρχισαν να πέφτουν καύτρες.

«Περπάτησαν σε ένα κακοτράχαλο σημείο, ενόψει του ότι κινούνται σε καπνό προσπαθούσαν να μπουν σε κάποια από τις καθόδους για τις παραλίες. Σε κάποιο σημείο υπήρχε ένα πεύκο μεγάλο και η μητέρα μου σκόνταψε σε μια από τις ρίζες. Την ώρα που πήγαν να τη βοηθήσουν η αδελφή μου και γαμπρός μου η φωτιά χτύπησε τη μητέρα μου. Προσπάθησαν να τη βοηθήσουν, εκείνη είχε χάσει τις αισθήσεις της. Έκαναν 40 μέτρα και βρήκαν μια κάθοδο σε παραλία και βρήκαν αλλά 20-30 άτομα. Σπασμένα πόδια, πλευρά, εγκαύματα και έμειναν εκεί μέχρι τις 12.30 το βράδυ χωρίς να ασχοληθεί κανείς» κατέθεσε ο μάρτυρας σημειώνοντας πως «στις 18.45 υπήρχαν ήδη πολλοί νεκροί».

«Στις 18.20 έφυγαν από το σπίτι και η μητέρα μου “έφυγε” στις 18.45 και ήδη υπήρχαν πολλοί νεκροί. Εγώ το έμαθα 19.10 ότι έχουμε νεκρό. Από τις πληροφορίες που έμαθα μετά υπήρχαν και άλλοι, τουλάχιστον 10 νεκροί μέχρι τις 19.30. Η κατάσταση ήταν δυο λαλούν και τρεις χορεύουν».

Ο μάρτυρας ήταν κατηγορηματικός πως δεν υπήρξε κανένα πτητικό μέσο στην περιοχή γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, καθησύχασε τους κατοίκους οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν και αναφέρθηκε σε ευθύνες ανθρώπων που κατά την άποψη του θα έπρεπε να δικάζονται για κακούργημα. 

«Δεν σηκώθηκε ούτε ένα πτητικό μέσο να ανακόψει τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης. Η φωτιά έκανε 77 λεπτά να περάσει στο Μάτι. Σε αυτό το χρόνο δεν υπήρχε ένα  ρημάδι Σινούκ να σηκωθεί να σταματήσει τη φωτιά; Ο κόσμος έμεινε απροστάτευτος χωρίς καμία ενημέρωση και παραπληροφορημένος  από αυτούς που είχαν ευθύνη να βοηθήσουν να αποφύγουν το μοιραίο» τόνισε και πρόσθεσε

«Δεν υπήρχε καμία εντολή για εκκένωση. Έφυγαν τρέχοντας μόνο όσοι κατάλαβαν ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά όταν έπεσε το ρεύμα και όσοι βγήκαν από τα σπίτι τους και είδαν τις φλόγες.

Γι’αυτό και βρέθηκαν απανθρακωμένοι άνθρωποι στο δρόμο, γι αυτό έλιωσαν άνθρωποι που πήγαν να σώσουν άλλους. Αλλά κατά τα άλλα όλα δούλεψαν σωστά….».

Ο μάρτυρας εξέφρασε τη θέση πως υπήρξε σκοπιμότητα σημειώνοντας πως «είναι προφανές πως υπήρχε έλλειμμα αλλά και άγνοια του χώρου»...

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: