29.11.22

Το πραγματικό δίλημμα...


Το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Καλλιθέα όπου «μύρισε εκλογές», προβλέποντας ότι η Ν.Δ. θα είναι πρώτη και αυτοδύναμη. Ταυτόχρονα έθεσε και το εκλογικό δίλημμα, ζητώντας να μην γκρεμιστούν όλα όσα έχτισε η κυβέρνησή του.

Χθες το πρωί, επισκέφθηκε τα γραφεία της Morgan Stanley στο Λονδίνο, όπου... προέβλεψε μετά τις εκλογές του 2023, ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι το κόμμα του θα κερδίσει την αυτοδυναμία και προσδιόρισε ως δίλημμα των εκλογών τη σύγκριση της δικής του τετραετίας με αυτήν του Αλέξη Τσίπρα.

Το να προβλέπει εκλογές ο πρωθυπουργός -πόσο μάλλον να τις μυρίζει- δεν είναι δα και κάτι το σπουδαίο. Εκλογές θα γίνουν ούτως ή άλλως μέσα στο 2023, πιθανόν τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου ή τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Ενδιαφέρον θα είχε να επιλέξει, εν τέλει, ο κ. Μητσοτάκης ένα από τα δύο εκλογικά σενάρια που του προτείνονται. Πάντως, το γοργόν και χάριν έχει.

Επί της ουσίας όμως, το εκλογικό δίλημμα που θέτει είναι μάλλον ενδεικτικό της πολιτικής απελπισίας στην οποία έχει περιέλθει. Οι δύο τετραετίες, η δική του και του Αλ. Τσίπρα, δεν μπορούν να συγκριθούν. Στη μία είχαμε μνημόνια και την τρόικα που καθόριζε την οικονομική πολιτική, ενώ στην άλλη δεν είχαμε. Στην τετραετία Μητσοτάκη είχαμε την πανδημία, που στην τετραετία Τσίπρα ήταν κάτι το εντελώς άγνωστο.

Αν πρέπει να αποτελέσουν οι δύο αυτές τετραετίες αντικείμενο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, τότε θα πρέπει να εξεταστούν η κάθε μία ξεχωριστά: Τι έγινε και τι έπρεπε να γίνει. Τι μπορούσε να γίνει. Μια τέτοια θεώρηση όμως δε συμφέρει τον κ. Μητσοτάκη, που ως λάτρης του νεοφιλελευθερισμού ουδέποτε ευνόησε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών εδράζεται στα προβλήματα που έχει μπροστά της η κοινωνία. Στην οικονομική κρίση και στην ακρίβεια. Στα εργασιακά δικαιώματα που διαρκώς καταπατούνται. Στις δημοκρατικές ελευθερίες και στα δικαιώματα που έχουν συρρικνωθεί στο έπακρο με την αστυνομοκρατία, τους ανελεύθερους νόμους και τις υποκλοπές.

Σε αυτά τα προβλήματα τι θα απαντήσει ο πρωθυπουργός, πέραν του ότι αυτός και η πολιτική του τα δημιούργησαν ή τα επέτειναν; Πώς μπορεί να είναι η λύση τη στιγμή που είναι το πρόβλημα;...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: