29.11.22

Υπερκομματική υπόθεση...


Τα πλέον θετικά μηνύματα για την πορεία της οικονομίας πέρασε στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ο Έλληνας πρωθυπουργός, συμμετέχοντας ως κεντρικός ομιλητής στο... Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που οργανώνουν, στο Λονδίνο, το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας ως άσο στο… μανίκι του τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, που αποκτούν μεγαλύτερες διαστάσεις αν λάβουμε υπόψη μας ότι επιτεύχθηκαν εν μέσω μιας εξαιρετικά σοβαρής διεθνούς γεωπολιτικής και συνάμα ενεργειακής κρίσης, απευθύνθηκε στο ευρύ επενδυτικό κοινό με τρεις στοχεύσεις:

– Την περαιτέρω τόνωση του θετικού κλίματος για την οικονομία μέσω και των κεφαλαιαγορών, ώστε η χώρα να κερδίσει την επενδυτική βαθμίδα την οποία αναμένει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

– Την τόνωση του γενικότερου επενδυτικού ρεύματος προς την Ελλάδα. Η χώρα φέτος έχει αυξήσει αισθητά την έλευση των νέων άμεσων ξένων επενδύσεων, γεγονός το οποίο ο πρωθυπουργός επικοινωνεί με κάθε ευκαιρία στο εξωτερικό, ώστε να διατηρήσει ζωντανό το ενδιαφέρον των ξένων funds.

– Την αναθέρμανση του κλίματος στο Χρηματιστήριο, το οποίο τα τελευταία χρόνια δέχθηκε ισχυρότατα χτυπήματα. Εδώ και αρκετούς μήνες η χρηματιστηριακή αγορά επιχειρεί να βρει διεξόδους, προσβλέποντας στην αύξηση του μέσου ημερήσιου τζίρου από τις συναλλαγές, στην εισαγωγή και νέων εταιρειών και, φυσικά, στην ανακοπή του ρεύματος εξόδου εισηγμένων από το ταμπλό.

Η διατήρηση της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά υπό δυσμενείς συγκυρίες, αν και ενέχει υψηλότατο βαθμό δυσκολίας, δεν λογίζεται ακατόρθωτη. Αρκεί το επενδυτικό αφήγημα να βρει ευήκοα ώτα πρώτα εντός των συνόρων. Η χώρα ήδη εισήλθε σε μακρά προεκλογική περίοδο και σε καμία περίπτωση το ζήτημα των επενδύσεων δεν πρέπει να θυσιαστεί στον βωμό των προεκλογικών διαξιφισμών.

Η αδιάκοπη εισροή επενδύσεων σε μια οικονομία με τα χαρακτηριστικά της ελληνικής, είναι προς το συμφέρον όλων...

Πλάτωνας Τσούλος

Η Ναυτεμπορική 

Δεν υπάρχουν σχόλια: