27.11.22

«Ο αδερφός μου κάηκε σε έναν δρόμο μποτιλιαρισμένο»...





Η δικηγόρος Σοφία-Αγγελική Χαμηλοθώρη, που παρίσταται και ως Πολιτική Αγωγή στη δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι, είναι η πρώτη μάρτυρας που κατέθεσε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Η μάρτυρας περιέγραψε την αγωνιώδη αναζήτηση... της οικογένειας για τον αδελφό της, ο οποίος λίγο πριν χαθεί στις φλόγες είχε στείλει στη σύντροφό του μια φωτογραφία με τον μποτιλιαρισμένο δρόμο μπροστά του. Η... φωτογραφία αυτή ήταν καθοριστική για τον εντοπισμό του και η σορός του βρέθηκε λίγα μέτρα μακριά από το όχημα, καθώς ο Παναγιώτης Χαμηλοθώρης προσπάθησε να διαφύγει προς τη θάλασσα.

Η μάρτυρας έκανε λόγο για πλήρη αδιαφορία κάθε αρμόδιου. «Εκαστος ένας είχε ευθύνη γι’ αυτό που συνέβη», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως ούτε οι δημοτικοί δρόμοι είχαν καθαριστεί ούτε η Περιφέρεια κινητοποιήθηκε να δώσει εντολή εκκένωσης, αφού η φωτιά είχε επεκταθεί σε δύο δήμους, ούτε η Αστυνομία και η Πυροσβεστική έδρασαν σωστά, αφού έστελναν τη ροή των οχημάτων μέσα στο Μάτι.

«Καμία απολύτως ενημέρωση»

Ο αδελφός της, εκείνο το απόγευμα, επέστρεφε από την εργασία του στο Μαρούσι στο σπίτι του στη Νέα Μάκρη. Ενώ συνήθως επέλεγε τη διαδρομή από Διόνυσο, εξαιτίας της φωτιάς που είχε ξεκινήσει απέφυγε τη διαδρομή αυτή και επέλεξε να πάει από τη Μαραθώνος «γιατί σκέφθηκε ότι θα είναι ασφαλέστερη η διαδρομή εντός του αστικού ιστού [...] Ο αδελφός μου πήγε σε αυτή τη διαδρομή γιατί του υποδείχθηκε να πάει. Δεν υπήρχε απολύτως καμία ενημέρωση για το πού ήταν η φωτιά. Δεν ενημερώθηκαν ποτέ οι άνθρωποι για το πότε πέρασε η φωτιά στη Μαραθώνος. Δεν υπήρχε κανένας συντονισμός... Θα μπορούσαν να τους είχαν πει να πάνε στο λιμάνι της Ραφήνας, αλλά σε όλους έλεγαν να πάνε στο Κόκκινο Λιμανάκι».

Επειδή δεν μπορούσε καν να επικοινωνήσει με τον αδερφό της, «άρχισαν να με ζώνουν τα φίδια και πήγα με τον σύζυγό μου στο λιμάνι της Ραφήνας. Μείναμε πολλές ώρες εκεί. Οσο περνούσε η ώρα και δεν επικοινωνούσε ο Παναγιώτης, αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τι έχει συμβεί. Ημασταν στο Λιμενικό μαζί με την κυρία Φύτρου [σ.σ. τη γυναίκα που έχασε στη φωτιά τον σύζυγο και τα δυο της παιδιά], η οποία εκείνη την ώρα πληροφορήθηκε τον θάνατο της κόρης της».

Γιώτα Τέσση

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: