4.10.22

«Διάλογος κωφών»...


...εν μέσω προσαρτήσεων και αιματηρών μαχών...
«Κόπτονται» για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Μόσχα και Κίεβο, βάζοντας, όμως αυστηρές προϋποθέσεις που, ουσιαστικά, τορπιλίζουν τις όποιες ισχνές πιθανότητες για διάλογο.

Σε... μια περίοδο με πολύ πυκνή επικαιρότητα, που χαρακτηρίζεται από την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη ρωσική ομοσπονδία, αλλά και τις συνεχιζόμενες ουκρανικές προσπάθειες για αντεπίθεση, Ρωσία και Ουκρανία εμμένουν, μάλλον, για τους τύπους, στα καλέσματα σε διάλογο.

Χθες, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε σχετικό διάταγμα, επισημοποιώντας αυτό που έχει δηλώσει εδώ και καιρό, ότι η χώρα του είναι ανοιχτή στον διάλογο με τη Ρωσία, αλλά όχι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.


Απαντώντας, σήμερα, το Κρεμλίνο, προειδοποίησε ότι η «ειδική στρατιωτική του επιχείρηση» στην Ουκρανία δεν θα τερματιστεί εάν το Κίεβο αποκλείσει τις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι «χρειάζονται δύο πλευρές για να διαπραγματευθούν».

«Είτε θα περιμένουμε για τον σημερινό πρόεδρο να αλλάξει τη στάση του είτε θα περιμένουμε για τον επόμενο πρόεδρο να αλλάξει τη θέση του προς το συμφέρον του ουκρανικού λαού», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι ο Πούτιν «πιθανόν» να υπογράψει νόμο για την ενσωμάτωση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στη ρητορική περί πυρηνικών που διασπείρουν οι δυνάμεις και οι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης της Δύσης, απαντώντας σε ερώτημα για αναφορές στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία ετοιμάζεται να επιδείξει την προθυμία της να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στη σύγκρουσή της με την Ουκρανία.

Ουκρανική προώθηση  και δηλώσεις για ρωσική αντεπίθεση

Στο πεδίο των μαχών, μετά την κατάληψη της πόλης Λιμάν, οι δυνάμεις του Κιέβου φέρονται να σημειώνουν κι άλλες επιτυχίες τόσο στα νότια όσο και στα ανατολικά.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έσπασαν τη ρωσική άμυνα και άρχισαν να προωθούνται προς τον στρατηγικής σημασίας ποταμό Δνείπερο, ενώ φέρονται να καταλαμβάνουν κι άλλα εδάφη στα ανατολικά.

Την ίδια στιγμή, οι φιλορώσοι αφήνουν υπόνοιες για επικείμενη ρωσική αντεπίθεση με στόχο την ανακατάληψη της Λιμάν.

Αυτό δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται και ετοιμάζονται να προωθηθούν ξανά προς την περιοχή.

Ο Πουσίλιν υποστήριξε, ακόμη, πως ο ουκρανικός στρατός παρουσιάζει σημάδια υποχώρησης, για να προσθέσει ότι οι δυνάμεις της Μόσχας ανασυντάχθηκαν για να αποφύγουν τον κίνδυνο περικύκλωσης και σύντομα θα αρχίσουν εκ νέου επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: