7.10.22

Έκατσε αλλού η σκόνη...


Κάθε πρωτοβουλία συγκράτησης των τιμών καλοδεχούμενη στις ημέρες μας. Αυτό ισχύει και για την προχθεσινή συμφωνία του... υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τους εκπροσώπους της οργανωμένης λιανικής, βάσει της οποίας τα σούπερ μάρκετ θα ορίσουν τα δικά τους «καλάθια» με 50 κωδικούς «προστατευόμενης τιμής».

Προφανώς και πρόκειται για μια μικρή όαση δροσιάς στις φωτιές που άναψαν στην αγορά οι ανατιμήσεις, από την οποία όμως δεν θα ανακουφιστεί ο καταναλωτής, που αναζητεί μετά μανίας και με σκοπό την επιβίωσή του οικονομικές αγορές προϊόντων καθημερινής ανάγκης. Εξάλλου και σε επίπεδο αποθεμάτων οι εν λόγω κωδικοί δεν θα μπορούσαν να καλύψουν τις σχετικές ανάγκες.

Να θυμίσουμε ότι ο υπουργός επανέφερε το... μέτρο με τις «συμφωνίες κυρίων», όπως συνηθίζαμε να γράφουμε εμείς οι δημοσιογράφοι όταν παλαιότερα, μετά το 1994 και επί πολλά έτη, οι πολιτικές ηγεσίες των τότε υπουργείων Εμπορίου, ή Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας, ή Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Τουρισμού, ή... σκέτο Ανάπτυξης συμφωνούσαν με το λιανεμπόριο και τη βιομηχανία στο «πάγωμα» των τιμών, που δυστυχώς γρήγορα… ξεπάγωναν.

Μόνο που αυτή τη φορά η υλοποίηση της συμφωνίας διαφοροποιείται, καθότι θα έχει άμεση επίδραση στον ανταγωνισμό. ΟΙ 50 αυτοί κωδικοί των φθηνών «καλαθιών» των σούπερ μάρκετ εκτιμάται ότι θα υποχρεώσουν τους παραγωγούς κι άλλων προϊόντων να πράξουν ανάλογα τιμολογιακά.

Στον βαθμό, λοιπόν, που η συμφωνία εφαρμοστεί ίσως δούμε κάτι να κινείται σε επίπεδο ανταγωνισμού, διότι κοντεύουμε να ξεχάσουμε πότε ήταν που η Επιτροπή Ανταγωνισμού, «ξεσκόνιζε» τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών και τις συμφωνίες τους με τα σούπερ μάρκετ. Πέρασε έκτοτε πολύς χρόνος και η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι τώρα η «σκόνη» έκατσε στους φακέλους της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής...

Πλάτων Τσούλος

Η Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: