17.10.22

Παραμένει ορθάνοιχτο το σκάνδαλο των υποκλοπών...


Μετά την ολοκλήρωση της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές, που το μέγαρο Μαξίμου μετέτρεψε σε παρωδία, τώρα ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη συνεδρίαση... της Ολομέλειας της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, όπου θα γίνει η συζήτηση επί των πορισμάτων των κομμάτων. Εκεί επανέρχεται, λοιπόν, η σφοδρή μετωπική σύγκρουση που από τη μία πλευρά έχει την αντιπολίτευση, η οποία κινείται με στόχο την αποκάλυψη του σκανδάλου και την αποτροπή της κυβερνητικής προσπάθειας συσκότισης, και από την άλλη πλευρά έχει το μέγαρο Μαξίμου που με κάθε τρόπο προσπαθεί να συγκαλύψει την υπόθεση και να κλείσει άρον άρον το θέμα.

Και στην προσπάθειά του αυτή το Μαξίμου υποπίπτει σε σωρεία αντιφάσεων. Μία κραυγαλέα τέτοια αντίφαση είναι ασφαλώς ότι από τη μία υποχρεώθηκε, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων, σε άτακτη υποχώρηση στο θέμα της κλειστής συνεδρίασης της Ολομέλειας, ανακοινώνοντας εντέλει ότι θα είναι ανοιχτή, αλλά από την άλλη επέμεινε στον χαρακτηρισμό «απόρρητο» για το πόρισμα της πλειοψηφίας, με αποτέλεσμα η «ανοιχτή» συνεδρίαση να έχει «κλειστό» περιεχόμενο συζήτησης! Την ώρα μάλιστα που σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη δώσει τα δικά τους πορίσματα στη δημοσιότητα. Αλλά και την ώρα που τίθεται το ερώτημα τι το «απόρρητο» περιέχει στ’ αλήθεια το πόρισμα της πλειοψηφίας, όταν ούτως ή άλλως τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα που κατέθεσαν κατά τις «απόρρητες» εργασίες της εξεταστικής επιτροπής επικαλέστηκαν ήδη το «απόρρητο» για να μη δοθεί καμία απάντηση στα κρίσιμα ερωτήματα, ενώ κομβικά πρόσωπα δεν κλήθηκαν καν να καταθέσουν, μεταξύ των οποίων όλα τα πολιτικά πρόσωπα πλην του κ. Ανδρουλάκη, γεγονός που έφτασε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε άλλα επίπεδα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, άνοιξε από την περασμένη Παρασκευή και ο μόνος τρόπος ενημέρωσης των βουλευτών για το «απόρρητο» πόρισμα της πλειοψηφίας, δηλαδή το ειδικό γραφείο της Βουλής μέσα στο οποίο θα μπορούν να το διαβάσουν, χωρίς δυνατότητα για φωτοαντίγραφο ή για φωτογραφίες με το κινητό τους. Πρόκειται ασφαλώς για σκηνοθεσία χωρίς κανένα νόημα, εφόσον η ίδια η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν μπορεί να εξετάσει ζητήματα που είναι «απόρρητα», τα οποία μάλιστα ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι δεν τα γνωρίζει ούτε ο ίδιος, αλλά μόνο ο κ. Κοντολέων και ενδεχομένως και ο κ. Δημητριάδης. Επομένως, ερώτημα μένει τι κρύβει το πόρισμα της Ν.Δ.

Η υπόθεση Σπίρτζη
Αλλά όσο κι αν το Μαξίμου επιχειρεί να κουκουλώσει και να κλείσει βιαστικά την υπόθεση, αυτή δεν κλείνει με τίποτα. Δεν είναι μόνο η αντιπολίτευση που θα κρατάει το θέμα ανοιχτό και ως εκ τούτου αναμένεται να παραμείνει ένα από τα βασικά θέματα της δημόσιας αντιπαράθεσης στον δρόμο προς τις εκλογές. Είναι και η εκκρεμότητα της σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση του Χρήστου Σπίρτζη, η οποία αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο.

Και βέβαια είναι και το εσωκομματικό ρήγμα που το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει προκαλέσει στη ΝΔ. Διότι είναι γεγονός ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι το ζήτημα που, μέχρι σήμερα, έχει δημιουργήσει το πιο μεγάλο και το πιο βαθύ ρήγμα στο εσωτερικό του κόμματος στα χρόνια της αρχηγίας Μητσοτάκη.

Κάτι που έγινε δημοσίως ορατό με τη σφοδρή κριτική, τις αιχμές ή τις αποστάσεις προβεβλημένων «γαλάζιων» στελεχών και βουλευτών απέναντι στη διαχείριση του σκανδάλου από τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες και βέβαια με την ηχηρή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από τα Ανώγεια της Κρήτης, ο οποίος απέρριψε συνολικά το πρωθυπουργικό αφήγημα στο θέμα των υποκλοπών, τασσόμενος μεταξύ άλλων κατά της χρήσης του «απορρήτου» της δράσης των μυστικών υπηρεσιών για τη συγκάλυψη της υπόθεσης.

Υπόγειες διαφωνίες
Αλλωστε αυτό το απολύτως υπαρκτό εσωκομματικό ρήγμα που, πέραν των δημόσιων διαφοροποιήσεων «γαλάζιων» στελεχών από την πρωθυπουργική γραμμή, περιλαμβάνει και τις υπόγειες διαφωνίες πολλών στελεχών της Ν.Δ. που δεν έχουν εκδηλωθεί δημόσια, είναι και ο λόγος εκείνης της περιβόητης διαρροής του μεγάρου Μαξίμου για τη «μαύρη λίστα» Μητσοτάκη. Ο λόγος βέβαια για τη διαρροή εκείνη στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός «με πολύ σχολαστικό τρόπο» τοποθετεί στη «μαύρη λίστα» αυτή υπουργούς και βουλευτές του που δεν βγήκαν να τον στηρίξουν για τις υποκλοπές. Με άλλα λόγια, δηλαδή, ότι διαχωρίζει το κόμμα του ανάμεσα σε αυτούς που τον βοηθούν να συγκαλύψει το σκάνδαλο και σε αυτούς που αρνούνται να το κάνουν, αφήνοντας έτσι να πλανιέται πάνω από τους δεύτερους η απειλή ότι θα υπάρξουν συνέπειες σε βάρος τους. Ετσι η πρωθυπουργική αυτή ανάγκη για την εκτόξευση της συγκεκριμένης απειλής στο εσωτερικό του κόμματος επιβεβαιώνει με τον πιο καθαρό τρόπο το βάθος του εσωκομματικού ρήγματος που είναι εκεί και παραμένει.

Στελέχη της Ν.Δ. λοιπόν, που σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις διαφωνούν με την κεντρική γραμμή του Μαξίμου στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, δεν κρύβουν τη μεγάλη απογοήτευσή τους για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και για τις μεθοδεύσεις στην εξεταστική επιτροπή, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για μια πιεστική διαδικασία, όπου δεν κλήθηκαν βασικά πρόσωπα και η οποία έγινε απλώς για να γίνει και να κλείσει άρον άρον. Αλλά όσο και να βιάζεται ο κ. Μητσοτάκης να κλείσει το θέμα με στόχο τη συγκάλυψη του σκανδάλου, όπως έγινε εμφανές απ’ όλα τα παραπάνω, η υπόθεση δεν κλείνει...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: