1.10.22

Φονικός σεισμός στη Σουμάτρα...


Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι...
Ένας νεκρός και εννέα τραυματίες από τον υποθαλάσσιο σεισμό 5,8 βαθμών, που έπληξε τη βόρεια Σουμάτρα προκαλώντας υλικές ζημιές σε σπίτια, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό...

Πλήθος κόσμου βγήκαν τρέχοντας από τα σπίτια τους για να ανέβουν σε υψηλότερο έδαφος, αλλά ύστερα ειδοποιήθηκαν ότι δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι. 

Η ισχυρή δόνηση έγινε αισθητή σε όλο το νησί, υποχρεώνοντας πολλούς κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Τουλάχιστον πέντε σπίτια υπέστησαν σημαντικές υλικές ζημιές.
Ακολούθησαν 53 μετασεισμοί μικρότερης έντασης. Το ινστιτούτο μετεωρολογίας και γεωφυσικής της Ινδονησίας (BMKG) προειδοποίησε για τον κίνδυνο κατολισθήσεων σε ορεινές περιοχές.

Η χώρα βρίσκεται στον λεγόμενο «Δακτύλιο της Φωτιάς» στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου η σεισμική δραστηριότητα είναι έντονη λόγω της μετακίνησης των τεκτονικών πλακών. Το ρήγμα κατά μήκος της Σουμάτρας έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Όπως κάθε φορά, έτσι και σήμερα ξύπνησαν μαύρες μνήμες από το 2004, όταν σεισμός μεγέθους 9,1 βαθμών είχε προκαλέσει τσουνάμι σκοτώνοντας πάνω από 220.000 ανθρώπους σε πολλές χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: