4.9.22

Bloomberg: Το δελτίο στην ενέργεια μοιάζει σχεδόν αναπόφευκτο...


... για την Ευρώπη...
Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι η επιβολή δελτίου στην κατανάλωση ενέργειας αυτό τον χειμώνα στην Ευρώπη έχει αρχίσει πλέον να μοιάζει μια σχεδόν αναπόφευκτη εξέλιξη...

Η εν λόγω εκτίμηση, έρχεται μετά την απόφαση της ρωσικής Gazprom να μην ανοίξει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 ενώ τον είχε ήδη κλειστό για τρεις μέρες, επικαλούμενη εργασίες συντήρησης. 


Στο μεταξύ, αν και Γερμανοί αξιωματούχοι επέμειναν το Σάββατο ότι η ασφάλεια του εφοδιασμού ήταν εγγυημένη (τουλάχιστον προς το παρόν), ο πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής Federal Network Agency, Κλάους Μούλερ προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι ακόμη και εάν οι αποθήκες γεμίσουν στο 95%, αυτό το φυσικό αέριο θα ήταν αρκετό για να καλύψει μόνο 2,5 μήνες ζήτησης εάν η Ρωσία διακόψει τις ροές. Οι γερμανικές αποθήκες έχουν γεμίσει πλέον περίπου στο 85%.

«Η ΕΕ βρίσκεται τώρα στην κόκκινη ζώνη, καθώς χρειάζεται περαιτέρω μείωση της ζήτησης», δήλωσε ο Τιερί Μπρος, καθηγητής διεθνούς ενέργειας στο Sciences Po στο Παρίσι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η ζήτηση πρέπει να μειωθεί κατά 3% επιπλέον.

Σε κάθε περίπτωση, οι υπουργοί Ενέργειας της Ένωσης ετοιμάζονται να συναντηθούν για έκτακτη συνεδρίαση στις 9 Σεπτεμβρίου και πλέον, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μέτρα που πριν φαίνονταν αδιανόητα, είναι πλέον πιθανό να εξεταστούν. 

Η «ναυαρχίδα» της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Γερμανία έχει ήδη δημιουργήσει ένα δικό της σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση της κρίσης. Το τελευταίο στάδιο, που δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, περιλαμβάνει την επιβολή δελτίου.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις γενικότερα προετοιμάζονται για την προοπτική μείωσης των προμηθειών εδώ και εβδομάδες και προσπαθούν να βρουν τρόπους να μειώσουν τη ζήτηση. Βιομηχανίες ήδη κλείνουν και το ευρώ διολισθαίνει λόγω της οικονομικής ζημιάς που προκλήθηκε από τον ενεργειακό πόλεμο της Μόσχας. 

Αν και η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% για την οποία πιέζει η Κομισιόν θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ευρώπη να αποφύγει το δελτίο, οι κυβερνήσεις έχουν καθυστερήσει μέχρι στιγμής να δράσουν για να μειώσουν την κατανάλωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τον Ιούλιο ότι ένας ασυνήθιστα κρύος χειμώνας ή χαμηλότερες εισαγωγές φυσικού αερίου από εναλλακτικές πηγές θα ενίσχυαν τον κίνδυνο «περαιτέρω δραστικών μειώσεων».

Στο πλαίσιο αυτό, το δημοσίευμα τονίζει ότι όσο ο χειμώνας προχωρά, η αποφασιστικότητα της Ευρώπης να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας μπορεί να δοκιμαστεί.

Ο καιρός και το πόσο νωρίς θα «έρθει» ο χειμώνας θα παίξει επίσης τον ρόλο του. Μέχρι στιγμής, ο Οκτώβριος αναμένεται ήπιος με θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές να αναμένονται στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη. Το πόσο σύντομα θα πέσει η θερμοκρασία θα καθορίσει το πότε θα αρχίσει η Ευρώπη να καίει το φυσικό αέριο που έχει στις αποθήκες.

Στο μεταξύ, Ασία και Ευρώπη ανταγωνίζονται ήδη η μία την άλλη για να εξασφαλίσουν φορτία LNG. Εάν ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα κρύος και στις δύο περιοχές, υπάρχει κίνδυνος το αέριο στις αποθήκες της Ευρώπης να εξαντληθεί προς το τέλος του χειμώνα. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: