1.9.22

ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπουν συνεδρίαση φιάσκο της Επιτροπής Θεσμών...


Στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία εκτιμούν πως η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τις παρακολουθήσεις θα εξελιχθεί σε τραγέλαφο, ενώ κάνουν λόγο για κυβερνητική πρόθεση συσκότισης της αλήθειας μέσω σύγχυσης.

Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνουν πως ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να κληθούν κατά μόνας και να τοποθετηθούν όσοι έχουν προσκληθεί για ακρόαση ή έστω να υπάρχουν δύο ενότητες συζήτησης, μία γι’ αυτούς που... εμπλέκονται στο παρόν σκάνδαλο της υποκλοπής Ανδρουλάκη- Κουκάκη και μία για όλους τους άλλους των προηγούμενων κοινοβουλευτικών περιόδων, η πλειοψηφία επέλεξε μία διαδικασία όπου εννέα άνθρωποι θα είναι εξ αρχής στην ίδια συνεδρίαση απέναντι στους οποίους θα υποβληθούν ερωτήσεις ομαδόν από τους παρόντες της Επιτροπής Θεσμών.

Ως αντιπερισπασμό θεωρούν, εξάλλου, στην αξιωματική αντιπολίτευση και το θέμα του απορρήτου των συνεδριάσεων, το οποίο ναι μεν αποδέχονται ως προς ζητήματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια, αλλά όχι ως άλλοθι για επιλεκτικές διαρροές.

Όπως κι αν έχει, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ που συμμετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών θα θέσουν κι αυτά τα ζητήματα στη σημερινή συνεδρίαση, χωρίς όμως να αισιοδοξούν πως θα εισακουστούν.

Οι άξονες του κυβερνητικού προγράμματος

Στο μεταξύ, κομβικά σημεία του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ θα είναι μέτρα που θα σχετίζονται με τη δραστική μείωση των λογαριασμών του ρεύματος, τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και του ΕΦΚ για τα καύσιμα στα κατώτατα ευρωπαϊκά όρια, η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, το ξήλωμα των καρτέλ με έναν ισχυρό ρόλο του κράτους ως ανάχωμα απέναντι στην ενεργειακή φτώχεια και με το να ξαναγίνει δημόσια η ΔΕΗ.

Το «επικαιροποιημένο και κοστολογημένο πρόγραμμα», όπως το προαναγγέλλουν στο ΣΥΡΙΖΑ, θα δίνει βάρος στη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, στη ρύθμιση των χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του αγροτικού κόσμου, ενώ θα περιλαμβάνει και μέτρα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και του κράτους πρόνοιας, ένα νέο ΕΣΥ με την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά και με την αύξηση των μισθών και μία νέα δημόσια παιδεία, με την αναβάθμιση του ρόλου του λυκείου, με την αύξηση του προϋπολογισμού για τα δημόσια πανεπιστήμια και την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Επιπλέον, ύψιστη προτεραιότητα θα έχει η επιστροφή των εργασιακών δικαιωμάτων που καταργήθηκαν ή περιορίστηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως το οκτάωρο, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η αιτιολογημένη απόλυση, η επανίδρυση κι ενδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Παραλλήλως, θα δοθεί βάρος στη νεολαία και τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπως αυτό της στέγασης...

Γιάννης Συμεωνίδης

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: