6.9.22

Ψάχνουν σανίδα σωτηρίας...


Μια συνέντευξη του πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ και πρώην υφυπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέργιου Πιτσιόρλα, ανέβασε και πάλι το... πολιτικό θερμόμετρο εν όψει της αυριανής πρεμιέρας της εξεταστικής που έχει αναλάβει να διερευνήσει τις περιπτώσεις τηλεφωνικών παρακολουθήσεων Ανδρουλάκη και ΚΚΕ.

Η υπόθεση Πιτσιόρλα δεν είναι καινούργια. Το γεγονός ότι η ΕΥΠ τον παρακολουθούσε μαζί με τον πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Σαγιά, ήρθε στη δημοσιότητα πριν από μερικές μέρες, όταν δημοσιογράφος εβδομαδιαίας εφημερίδας δημοσίευσε σχετικά έγγραφα της ΕΥΠ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή τόνισε πως η εν λόγω παρακολούθηση είχε ξεκινήσει πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Σαμαρά. Κι ενώ η κυβέρνηση δεν είχε αντιδράσει στο δημοσίευμα, άλλαξε ρότα μετά τη χθεσινή συνέντευξη Πιτσιόρλα στα «Νέα» και όπως άφησε να εννοηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν αποκλείεται να θέσει ζήτημα διερεύνησης της υπόθεσης στην επερχόμενη εξεταστική.

Μάλιστα, ο Γιάννης Οικονόμου κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει στα ερωτήματα Πιτσιόρλα. Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ στη συνέντευξή του, την οποία τα «Νέα» έκαναν πρωτοσέλιδο με τίτλο «Αλέξη, γιατί με παρακολουθούσες;», εξέφρασε το παράπονό του ότι δεν είχε καμία ενημέρωση από τον τότε πρωθυπουργό ότι βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ:

«Ξέρανε ότι υπήρχε μια παρακολούθηση και το άφηναν έτσι, χωρίς να μου πουν μια κουβέντα. Και μάλιστα η παρακολούθηση αυτή αφορούσε ένα θέμα εντελώς άσχετο με τις αρμοδιότητές μου, με το οποίο είχα παλιά μια περιφερειακή σχέση». Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην υπόθεση της εταιρείας Pimana, όπου εμπλέκονταν επενδυτές που εκπροσωπούσαν τον εμίρη του Κατάρ, έναν γόνο παλιάς ζακυνθινής οικογένειας, παλιά χρυσόβουλα και μια τεράστια έκταση στη Ζάκυνθο η οποία περιλάμβανε και την ξακουστή παραλία «Ναυάγιο».

«Εγώ το 2013, το 2014, είχα πράγματι μια φιλική σχέση με την ομάδα που εκπροσωπούσε εδώ τα συμφέροντα του εμίρη του Κατάρ και τους βοήθησα να κάνουν επενδύσεις», είπε ο κ. Πιτσιόρλας, που εν συνεχεία αρνήθηκε οποιαδήποτε άλλη ανάμειξη στην υπόθεση.

Διέξοδος απόγνωσης
Ολα αυτά βέβαια συμβαίνουν την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί απεγνωσμένα να βγει από την τρομερά δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και την ώρα που η Ευρώπη δείχνει πως επιθυμεί ν’ ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα. Οπως έγινε γνωστό χθες, πέρα από την ακρόαση που θα λάβει χώρα την Πέμπτη στην αρμόδια επιτροπή Pega του Ευρωκοινοβουλίου, σειρά παίρνει και η Νομική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κατατεθεί σχετική πρόταση από πολιτικές ομάδες του Συμβουλίου για κοινή αποστολή, η οποία να καλύπτει και την Ελλάδα και την Κύπρο, λόγω της φερόμενης διασύνδεσης του θέματος της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη με εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε και στην Κύπρο. Η επίσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου...

Δημήτρης Τερζής

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: