4.9.22

Πάντζας: Παντα στους δρομους της Αριστερας...




Εχει ζήσει σχεδόν όλη τη νεότερη Ιστορία της χώρας. Ως μικρό παιδί την ίδρυση του ΕΑΜ, αργότερα τον βασανισμό του αριστερού πατέρα του στον Εμφύλιο, πιο μετά τη δικτατορία αλλά και την άνοδο του ΠΑΣΟΚ, καθώς ήταν μέλος του και προσωπικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ανάμεσα και παράλληλα με όλα αυτά, ο Γιώργος Πάντζας έγινε...ηθοποιός και αγαπήθηκε από το κοινό τόσο στο θέατρο όσο και στη «χρυσή εποχή» του ελληνικού κινηματογράφου. Την τελευταία δεκαετία συμπορεύεται πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας εκλεγεί τρεις φορές βουλευτής (2012-2019). Ο ίδιος περιγράφει την πορεία του, που είναι και η πορεία της χώρας, αναδεικνύοντας κυρίως πόσα δεν έχουν αλλάξει...

Τις τελευταίες μέρες έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις το σκάνδαλο των υποκλοπών. Εχουμε ήδη το σκάνδαλο Νοβάρτις, αστυνομικούς στα πανεπιστήμια (τα οποία υποβιβάζονται σε επιχειρηματικά ιδρύματα), ακρίβεια, τον κ. Πλεύρη για υπουργό Υγείας... Από την εμπειρία σας ως βουλευτής, αλλά και ως πολίτης, τι πιστεύετε πως είναι αυτό που κρατάει τον συγκεκριμένο πρωθυπουργό και την κυβέρνηση στην εξουσία ακόμα;

Οταν ένας «πρωθυπουργός» ορίζει τον εαυτό του σαν απόλυτο διαχειριστή της ΕΥΠ, όταν επιλέγει ακατάλληλους ανθρώπους χωρίς προσόντα για να διευθύνουν, αλλάζει νόμους για να τους στηρίξει και μόλις «σκάει» το σκάνδαλο ζητάει παραιτήσεις όσων ο ίδιος επέλεξε για να καλυφθεί επίσης ο ίδιος, αυτό είναι πολιτική απάτη. Ενας τέτοιος πολιτικός είναι δειλός, ανίκανος και επικίνδυνος. Επρεπε να αναλάβει την ευθύνη ως πρωθυπουργός και ως πολιτικός άνδρας. Δεν το έκανε.

Κρύφτηκε πίσω από τον ανιψιό του και τον κ. Κοντολέοντα. Αλλά τι να περιμένεις; Αυτός ο ανίκανος πρωθυπουργός στο σκάνδαλο Novartis, τους καταγγέλλοντες και αθώους τούς μετέτρεψε σε ενόχους και σκευωρούς και τους οδήγησε στη Δικαιοσύνη. Διέλυσε το πανεπιστημιακό άσυλο, επέτρεψε στους αστυνομικούς να μπαινοβγαίνουν στα Πανεπιστήμια όπως κάνουν όλοι οι δικτάτορες για να ελέγχουν και να καταπνίγουν τη σκεπτόμενη σπουδάζουσα νεολαία, με στόχο πάντοτε να παραχωρήσουν την ελεύθερη δωρεάν παιδεία σε ιδιωτικά ιδρύματα, τα οποία διευθύνουν δικοί τους άνθρωποι.

Ταυτόχρονα, ο λαός παραμιλάει, δεν μπορεί πλέον να ζήσει από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, με μισθούς και συντάξεις να εξανεμίζονται πριν τελειώσει ο μήνας. Και για όλα αυτά κατ’ αυτούς φταίει η Ρωσία και ο Πούτιν! Οχι, κύριοι! Φταίει ο βάρβαρος, ανθρωποφάγος καπιταλισμός σας, με τον φασισμό ως συστατικό του στοιχείο. Ο κ. Πλεύρης γνωρίζει ότι το σύστημα που υλοποιεί είναι ανεπαρκές σε όλους τους τομείς της υγείας. Χρειάζονται προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, ενίσχυση των ΜΕΘ.

Σήμερα πεθαίνουν 50-60 άνθρωποι την ημέρα από Covid και πολύ φοβάμαι πως από Σεπτέμβρη η κατάσταση θα χειροτερέψει. Ευτυχώς η κυβέρνηση βρήκε τη λύση: αντί γιατρών, διόρισε 2.500 ιερείς, ώστε να διευκολύνουν τους συνανθρώπους μας να πάνε στον άλλο κόσμο. Στόχος του κυρίου Μητσοτάκη είναι η διάλυση της δημόσιας υγείας, ώστε φίλοι και «κολλητοί» βιομήχανοι της υγείας να δεκαπλασιάσουν τα κέρδη τους. Το μητσοτακέικο έχει δει την πολιτική σαν επιχείρηση, απ’ αυτήν έζησαν όλα τα χρόνια πλουσιοπάροχα, δεν εργάστηκαν, παρ’ όλα αυτά όμως η περιουσία τους είναι τεράστια. Εχουν την ψευδαίσθηση ότι είναι εντεταλμένοι από τον Θεό να κυβερνάνε τη χώρα.

Τι μπορεί πραγματικά να αφυπνίσει τους πολίτες;

Οπως έχει γράψει και ο Αλέξης Τσίπρας σε σχετικό άρθρο στην «Εφ.Συν.» (12/8/2022), «χρειάζεται ένα σχέδιο ανάταξης και ανασύνταξης της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας». Δηλαδή, μία πραγματική αλλαγή στον τόπο μας, με όραμα, μεταρρυθμίσεις, περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια, λογοδοσία, δικαιοσύνη και αξιοκρατία –κάτι που πρέπει να στηριχτεί από όλο τον πολιτικό κόσμο και πρώτα απ’ όλα από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που το προτείνει.

Εσείς ζήσατε τη μετάβαση από ένα χουντικό καθεστώς στη μεταπολίτευση και την άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου. Σαν σήμερα (3/9/1974) παρουσιάστηκε μάλιστα και η ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα. Τι «απέγινε» από τότε; Πώς ζήσατε εσείς τον Ανδρέα;

Εχοντας ζήσει την ίδρυση του ΕΑΜ και την έναρξη του Εμφυλίου, θα γυρίσω πίσω, αρχές του Δεκέμβρη του ’44. Τότε, στο μεγάλο συλλαλητήριο που έκανε το ΕΑΜ στο Σύνταγμα, τόσο τα αγγλικά στρατεύματα όσο και οι προδότες/συνεργάτες των Γερμανών, τα τάγματα ασφαλείας που ιδρύθηκαν από τον δωσίλογο πρωθυπουργό Ράλλη, χίτες, μαυραγορίτες και αποβράσματα του υποκόσμου, επάνδρωσαν όλα τα κτίρια γύρω από την πλατεία και άρχισαν ομαδικά να πυροβολούν χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί.

Σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν εκατοντάδες. Ημουν εκεί, στην οδό Αμαλίας, μαζί με τη μάνα μου, και είδα ποτάμια από αίμα. Εκεί λοιπόν άρχισε ο Εμφύλιος, με ευθύνη όλων αυτών των φασιστικών φατριών που προανέφερα. Κατ’ εμέ, μετάβαση από ένα χουντικό δεξιό καθεστώς δεν υπήρξε. Η φασιστική Δεξιά είναι η ίδια από την εποχή του διχασμού, με τον τότε βασιλιά Κωνσταντίνο, στη δικτατορία του Ι. Μεταξά, συνεχίζει με τις δωσιλογικές προδοτικές κυβερνήσεις της Κατοχής, στα καραμανλικά καθεστώτα του 1961, που ψήφισαν και τα δέντρα, τη δραπέτευση με το όνομα «Τριανταφυλλίδης» και την επάνοδό του ως «Καραμανλής», με τη μεσολάβηση του Αβέρωφ. Ενδιάμεσα υπήρξε η συνεργασία της Δεξιάς του Παναγιώτη Κανελλόπουλου με τους αποστάτες του Μητσοτάκη, που ανέτρεψαν τη νόμιμη κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, αφού βέβαια πρώτα δωροδοκήθηκαν πλουσιοπάροχα και άνοιξαν την πόρτα για να έρθει η χούντα.


Για να διαβασετε ολοκληρη την συνεντευξη του Γιωργου Παντζα στη Νορα Ραλλη, πατηστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: