2.9.22

Στο τραπέζι ρύθμιση για άρση απορρήτου για τον Ανδρουλάκη...


Αποφασισμένη να τηρήσει το απόρρητο όσον αφορά στην ΕΥΠ αλλά να ανοίξει ένα παράθυρο για να δοθεί στο Νίκο Ανδρουλάκη η δυνατότητα... να ενημερωθεί ποιος και γιατί και με ποιο σκεπτικό των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών ήταν σε παρακολούθηση επί ένα τρίμηνο από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου του 2021, είναι η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST. Εφόσον έρθει μια τέτοια τροπολογία θα αφορά την άρση του απορρήτου σε πολύ ειδικές περιπτώσεις και όχι για τον οποιονδήποτε πολίτη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θέλει ενημέρωση «στο αυτί» όπως δήλωσε. Όπως, όμως, εξελίχθηκε η συνεδρίαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, δείχνει ότι δεν θα υπάρξουν αποκαλύψεις ούτε στην Εξεταστική Επιτροπή διότι τα πρόσωπα κλειδιά, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, ο νυν Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου και η εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου, που είναι εποπτεύουσα στην ΕΥΠ και έβαλε την υπογραφή της για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, δεν πρόκειται να δώσουν την οποιαδήποτε πληροφορία διότι δεσμεύονται από το απόρρητο. Η εισαγγελέας φέρεται να υπερασπίστηκε την υπογραφή της στην απόφαση για Ανδρουλάκη. Άλλωστε υπήρχαν κι άλλες 6 υπογραφές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει επίγνωση ότι εφόσον δεχθεί την κατ´ ιδίαν ενημέρωση, μετά ο ίδιος θα έπρεπε να ενημερώσει τα κόμματα και τους πολίτες τους λόγους που έπεσε θύμα υποκλοπών, αφήνοντας, περιθώρια στους συνωμοσιολόγους να συνθέτουν σενάρια και να αφήνουν σκιές. Οι ίδιες συνέπειες θα υπήρχαν, πάντως, και εάν υπήρχε γενική άρση απορρήτου και η ενημέρωση γινόταν επίσημα στην Βουλή. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να φέρει την τροπολογία για την άρση απορρήτου για τον Ανδρουλάκη, ακόμη και αν εκείνος αρνηθεί να κάνει χρήση για να τον εκθέσει και να αποκαλύψει τις πραγματικές του προθέσεις που είναι να κρατήσει στην επικαιρότητα το θέμα των υποκλοπών όσο γίνεται περισσότερο, προσδοκώντας σε οφέλη, όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές.

Διάσταση
Ανεξαρτήτως των διαρροών από το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή ότι είπε τα αυτονόητα και η παρέμβαση του δεν εμπεριέχει αιχμές για την κυβέρνηση, το κλίμα είναι βαρύ στη ΝΔ, μετά την προχθεσινή του παρέμβαση για τις υποκλοπές. «Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα, από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο» ήταν μια από τις επίμαχες φράσεις του. «Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου» δήλωσε. «Να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν» τόνισε.

«Άδειασε τον Μητσοτάκη», «Πυροβόλησε τον Μητσοτάκη» ήταν μερικά από τα σχόλια στελεχών της Αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε δήλωση ή έμμεση αναφορά. Έκανε, όμως, μια περιοδεία με συμβολική σημασία, στη γενέτειρα του ιδρυτή της ΝΔ, πρώην πρωθυπουργού και προέδρου Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή στις Σέρρες. «Στην υπονόμευση των πολιτικών μας αντιπάλων απαντάμε με έργα» δήλωσε. «Και η παρουσία σας είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ισχυρή, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των Ελλήνων και θα οδεύσει στις εκλογές που θα γίνουν το 2023 με αυτοπεποίθηση» δήλωσε απευχόμενος στους πολίτες. Αποκάλυψε μάλιστα και ότι η φωτογραφία που του έκανε δώρο ο δήμαρχος Σερρών με τον ίδιο στα οχτώ του χρόνια να χαιρετάει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, θα κοσμεί το γραφείο του.

«Μια γροθιά»
«Κύριε Πρόεδρε καλώς ήρθατε στην πόλη των Σερρών, καλώς ήρθατε στη γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και θέλω να γνωρίζετε ότι όλοι οι Νεοδημοκράτες είμαστε μια γροθιά μαζί σας για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε με ομοψυχία κυρίως και με ενότητα, τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, αλλά και όλοι Έλληνες» δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ακολουθώντας ενωτική γραμμή και δηλώνοντας την στήριξη του.

Σφήνα Λοβέρδου
Ένα καυστικό σχόλιο έκανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος που καταγγέλθηκε για την Novartis από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με αν. υπουργό Δικαιοσύνης τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, πρώην στενό συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, που δικάζεται στις 19 Σεπτεμβρίου, στο Ειδικό Δικαστήριο για κατάχρηση εξουσίας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter, «Το μέτωπο Τσίπρα-Καραμανλικών το πλήρωσε ακριβά η χώρα. Πάρα πολλοί πολίτες μού τηλεφωνούν ανήσυχοι. Τους καθησυχάζω. Η ιστορία αυτή δεν πρόκειται να επαναληφθεί ούτε ως φάρσα».

ΝΔ: Πλήγμα οι υποκλοπές αλλά αντέχει
Μέχρι στιγμής, το πλήγμα που δέχτηκε η ΝΔ από τις υποκλοπές είναι σοβαρό αλλά δείχνει χαρακτηριστικά αντοχής και παραμένει κυρίαρχη δύναμη. Η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε χθες στο δελτίο ειδήσεων του Mega, δείχνει περίπου την ίδια εικόνα με τις δύο προηγούμενες των τελευταίων ημερών. Η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει ποσοστό 27,6%, από 28,9% τον Ιούνιο, καταγράφει, δηλαδή, μια απώλεια 1,3 μονάδων. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ποσοστό 20,2%, στα ίδια σχεδόν επίπεδα με τον Ιούνιο (20,1%), χωρίς να καταγράφει κέρδη από την στρατηγική του να κρατάει ψηλά το θέμα των υποκλοπών. Η διαφορά μειώνεται στις 7,4 μονάδες, από 8,8 μονάδες τον Ιούνιο.

Τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με 12,7% και άνοδο 0,4 μονάδων από την μέτρηση του Ιουνίου (12,3%) παρά το γεγονός ότι ο Ανδρουλάκης ήταν θύμα των υποκλοπών. Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ ανεβαίνει στο 34,1% από 39,9% στις βουλευτικές εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24,9% από 31,5% το 2019. Η διαφορά ανεβαίνει στις 9,2 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ επίσης ανεβαίνει στο 15,7%, διπλασιάζοντας σχεδόν το ποσοστό του σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019.

Σύμφωνα με την Merton Analysis
Η ΝΔ στο κάτω όριο μπορεί να φτάσει το 31,2% ενώ στο πάνω όριο το 37%, δηλαδή κοντά σε αυτοδυναμία με το νόμο Παυλόπουλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κυμανθεί από 22,2% έως 27,6%, και το ΠΑΣΟΚ από 13,4% έως 18%.

Έξι στους 10 Ελληνες (61%) πιστεύουν ότι πρόκειται για επιλογή που ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού. Οι υποκλοπές επέφεραν πλήγμα στο ηγετικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη και ιδιαίτερα στα εκλογικά ακροατήρια (κέντρο) που είχε σημαντικό πλεονέκτημα. Πάλι προηγείται αλλά σημείωσε πτώση στους κεντροδεξιούς (71 από 79) και στους δεξιούς (63 από 66).

Στο ερώτημα αν πρέπει να πάμε σε πρόωρες εκλογές ή όχι, το 58% απαντάει ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της και το 39% ότι πρέπει να στηθούν κάλπες. Κεντροδεξιοί και δεξιοί δεν θέλουν τώρα εκλογές (15 και 21 αντίστοιχα)...

Χριστίνα Κοραή

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: