25.9.22

Ο Γολγοθάς της ιταλικής Αριστεράς...



Τα κεντροαριστερά, αριστερά και οικολογικά κόμματα δεν καταφέρνουν να συγκρατήσουν τις απώλειές τους προς το Κίνημα Πέντε Αστέρων, που με την αντιπολεμική ρητορική του και την κοινωνική πολιτική του προσελκύει ξανά κόσμο από ευρύ πολιτικό φάσμα.
Η βουβή... και άτονη προεκλογική εκστρατεία στην Ιταλία δεν προμηνύει τίποτα καλό για τον προοδευτικό, δημοκρατικό χώρο και κυρίως για τις αποχρώσεις των κατακερματισμένων αριστερών και οικολογικών δυνάμεων, που αδυνατούν εδώ και χρόνια να εκπροσωπήσουν πρωτίστως τα ασθενέστερα και πιο ευάλωτα στρώματα.

Η κρίση αξιοπιστίας των ηγετικών ομάδων των κεντροαριστερών, αριστερών και οικολογικών κομμάτων και σχημάτων αυξάνει την αποχή και οδηγεί στην αντιφατική εικόνα μιας χώρας με πλούσια τοπική, συλλογική και πολλές φορές κινηματική δράση αριστερών και καθολικών πολιτών που δεν αναγνωρίζουν την εκπροσώπησή τους στις σημερινές πολιτικές δυνάμεις, ούτε μπροστά στον κίνδυνο της επικείμενης επέλασης της Τζιόρτζια Μελόνι.

Οι μετριοπαθείς αριστεροί των Ελεύθερων και Ισων και του «Αρθρου 1» του υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντζα απορροφήθηκαν ουσιαστικά από το κεντρώο Δημοκρατικό Κόμμα (Δ.Κ.) συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτιά του για να διασφαλίσουν ορισμένες εκλόγιμες θέσεις, από τη στιγμή που με τον νέο εκλογικό νόμο οι βουλευτές και οι γερουσιαστές εκλέγονται με λίστα και χωρίς σταυρό προτίμησης.


Η Ιταλική Αριστερά του Νικόλα Φρατοϊάνι και οι Πράσινοι του Αντζελο Μπονέλι κατεβαίνουν μαζί στις εκλογές στοχεύοντας να ξεπεράσουν το όριο του 3% και να μπουν στη Βουλή, έχοντας σαν αλεξίπτωτο όμως και τη συμμετοχή τους στον συνασπισμό του Δ.Κ. στις έδρες με πλειοψηφικό σύστημα.

Η μονομερής απόφαση του συντονιστή και βουλευτή της Ιταλικής Αριστεράς Φρατοϊάνι να συμμαχήσει με το Δ.Κ., που δεν άρεσε ούτε στη μεγάλη μέντορά του Λουτσιάνα Καστελίνα, φαίνεται ότι θα οδηγήσει πολλούς ψηφοφόρους της στο νέο Κίνημα Πέντε Αστέρων (Κ5Α) του Τζιουζέπε Κόντε, αυτό χωρίς τον Λουίτζι Ντι Μάιο, δυσκολεύοντας την πορεία των δύο μικρών κόμματων προς το 3%.


Ο Ενρίκο Λέτα πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν θα κυβερνήσει με τον Φρατοϊάνι και πως συμμάχησε μαζί του μόνο εξαιτίας του εκλογικού νόμου, γιατί ο Φρατοϊάνι συνεχίζει να καταδικάζει την αποστολή ιταλικών όπλων στην Ουκρανία, ζητά το άμεσο τέλος του πολέμου και απορρίπτει τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα τού Δ.Κ.

Μεγάλες διαρροές προς το Κ5Α φαίνεται να καταγράφει και ο χώρος της ριζοσπαστικής Αριστεράς της Λαϊκής Ενωσης, του σχήματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και της Εξουσίας στον Λαό, που έχει επικεφαλής τον πρώην πετυχημένο και κινηματικό δήμαρχο της Νάπολης και πρώην δικαστικό κατά της Μαφίας και της Ντράνγκετα Λουίτζι ντε Ματζίστρις, στο πλευρό του οποίου συντάχθηκε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, τροφοδοτώντας με την επίσκεψή του στη Ρώμη νέες έριδες ανάμεσα στην κατακερματισμένη ιταλική Αριστερά αποκαλώντας προδότες τον Φρατοϊάνι και το κόμμα του, επειδή συνεργάζεται με το Δ.Κ.


Αυτή τη φορά η Κομμουνιστική Επανίδρυση και η Εξουσία στον Λαό, με εγγυητή τον Ντε Ματζίστρις, δηλώνουν ότι δεν θα πάρουν ένα δεύτερο συναινετικό διαζύγιο, όπως μετά το 1,3% των βουλευτικών εκλογών του 2018, αλλά θα συνεχίσουν την κοινή πορεία τους ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το Κ5Α φαίνεται να καταφέρνει να απορροφήσει επίσης με την αντιπολεμική και κοινωνική πολιτική του και ένα μεγάλο τμήμα των προοδευτικών, δημοκρατικών και αριστερών καθολικών ψηφοφόρων, που ακολουθώντας τα ισχυρά αντιπολεμικά μηνύματα του Πάπα Φραγκίσκου γυρίζουν την πλάτη στον πρώην κοινωνικό Χριστιανοδημοκράτη Λέτα, που δήλωσε την πλήρη ευθυγράμμισή του με τις αξίες της Αμερικής και του ΝΑΤΟ και τη χωρίς όρια στήριξη της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι.


Η φιλοπόλεμη πολιτική και η άνευ όρων στήριξη του Λέτα στον Ντράγκι δημιούργησε μεγάλα προβλήματα σε όλες τις μεγάλες αριστερές κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, από τον πολιτιστικό και κοινωνικό κολοσσό ARCI, τον Σύλλογο Ανταρτών Ιταλών Παρτιζάνων ΑΝΡΙ έως και το μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο της CGIL, όπου οι συνταξιούχοι του μεγαλύτερου τμήματός του, οι συνταξιούχοι της CGIL SPI, τα έβαλαν με τον γενικό γραμματέα της Μαουρίτσιο Λαντίνι γιατί σε μια συγκέντρωση 5.000 εκπροσώπων της CGIL έκανε απλώς έκκληση για συμμετοχή των εργαζομένων στις κάλπες, αποφεύγοντας να ζητήσει την ψήφο για την Αριστερά, που για την CGIL SPI ισοδυναμεί με το Δ.Κ.

Ενα μεγάλο τμήμα των μελών της CGIL θα ψηφίσει Κόντε γιατί υιοθέτησε μεταξύ άλλων το κοινωνικό εισόδημα για εκατομμύρια πολίτες και ζητά την υιοθέτηση του κατώτατου μισθού και στην Ιταλία.

Ο αναμενόμενος εκλογικός θρίαμβος της Ακροδεξιάς και της Δεξιάς και η σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική που αναμένεται ότι θα εφαρμόσει, σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις και τον πληθωρισμό, τις απολύσεις, την αύξηση της φτωχοποίησης και την επιτάχυνση της αποβιομηχάνισης της χώρας, εκτιμάται ότι θα μετατρέψει την CGIL του Λαντίνι στη μόνη οργανωμένη δύναμη που θα μπορέσει να αντιπαρατεθεί κοινωνικά στην επόμενη κυβέρνηση των νεοφασιστών, των ρατσιστών και της Δεξιάς στο θερμό φθινόπωρο που ορισμένοι εκτιμούν ότι έρχεται.

Αργύρης Παναγόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: