1.9.22

Αποθέματα δυνάμεων...


Το «μήνυμα» της Ευρωζώνης, μετά και τη νέα αύξηση του πληθωρισμού στο 9,1% τον Αύγουστο από 8,9% τον Ιούλιο, είναι ένα: Δεν υπάρχουν περιθώρια... χαλάρωσης για την Ελλάδα από τις... τελευταίες μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ που εμφάνισαν τον σχετικό δείκτη να επιβραδύνεται ελαφρώς στο 11,6% τον Ιούλιο από 12,1% τον Ιούνιο, ούτε και από τις χθεσινές αναφορές της Eurostat, σύμφωνα με τις οποίες ο ετήσιος εθνικός πληθωριστικός δείκτης επίσης επιβραδύνθηκε ελαφρώς στο 11,1% τον Αύγουστο, από 11,3% τον Ιούλιο.

Τα δύσκολα έπονται. Ο χειμώνας αναμένεται βαρύς. Ο κίνδυνος της ενεργειακής… ανεπάρκειας βρίσκεται προ των πυλών.

Οι τιμές, αν τώρα τις θεωρούμε υψηλές, μάλλον δεν θα είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε σε τι επίπεδα θα διαμορφωθούν εφόσον η Ρωσία κάνει πραγματικότητα όλες τις απειλές της έναντι της Ε.Ε. κι η Ευρώπη ξεμείνει από ενέργεια (φυσικό αέριο).

Ήδη από χθες ο Nord Stream έκλεισε για... τεχνικούς λόγους, και θεωρείται πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί το τριήμερο... σέρβις και ο αγωγός να μην επαναλειτουργήσει.

Στην εγχώρια αγορά, τώρα, οι προμηθευτές των σούπερ μάρκετ προανήγγειλαν νέο κύκλο ανατιμήσεων με ορίζοντα το φθινόπωρο κι η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε για τον Ιούλιο νέα αύξηση των τιμών χονδρικής των εγχώριων βιομηχανικών αγαθών, πάνω από 35% σε ετήσια βάση.

Χρειάζεται προσοχή απ’ όλους και ιδιαίτερα από την κυβέρνηση, ώστε να έχει τα περιθώρια αντίδρασης όταν παραστεί ανάγκη. Το μέτωπο είναι διπλό: ενεργειακό - δημοσιονομικό και απαιτεί αποθέματα ψυχικών, πολιτικών, υλικών και οικονομικών δυνάμεων...

Πλάτων Τσούλος

Η Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: