14.9.22

Ζητούν από τις εφημερίδες να παραδώσουν τα κλειδιά!...


Η σοκαριστική αποκάλυψη της στήλης στις 17 Ιουλίου 2022 για τον ορισμό επιτροπής δεοντολογίας που θα ελέγχει τον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο, επιβεβαιώθηκε. 

Με το άρθρο 22 του σχεδίου νόμου, τόσο ο έντυπος όσο και ο ηλεκτρονικός Τύπος τίθενται σε... καθεστώς άμεσης επιτήρησης από επιτροπή δεοντολογίας, οι κρίσεις της οποίας θα έχουν βαρύνουσα σημασία για το αν θα λαμβάνουν ή όχι διαφήμιση από το κράτος.

Επί της ουσίας, με τη διάταξη αυτή ζητούν οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των ΜΜΕ να παραδώσουν τους κωδικούς πρόσβασης και τα έντυπα την ευθύνη έκδοσης της εφημερίδας. 

Όποιος τολμήσει να γράψει, εν όψει των εκλογών, ένα επικριτικό άρθρο κατά της κυβέρνησης θα περνάει από την… επιτροπή λογοκρισίας, με κίνδυνο να χάσει την κρατική διαφήμιση. Η διάταξη προσκρούει άμεσα στο άρθρο 14 παρ. 2 του Συντάγματος, που ορίζει πως ο Τύπος είναι ελεύθερος.

Στην επιτροπή δεοντολογίας θα συμμετέχουν εκπρόσωπος του Ιδρύματος Μπότση, με την ιδιότητα του προέδρου, δύο μέλη ΔΕΠ ελληνικού πανεπιστημίου με αρμοδιότητα στα ΜΜΕ, εκ των οποίων το ένα θα είναι αντιπρόεδρος, εκπρόσωπος των ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, ΕΝΕΔ, ΕΣΡ και ένας / μία από τον επαρχιακό Τύπο. 

Προς το παρόν, μόνο ο Δημήτρης Τσαλαπάτης έχει καταγγείλει τη διάταξη...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: