3.9.22

Ζαπορίζια: Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι απέκρουσε προσπάθεια κατάληψης...


...του πυρηνικού σταθμού...

Οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια με μία επίθεση που πραγματοποίησαν πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ανέφερε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στην ημερήσια ενημέρωσή του...

Σύμφωνα με το ίδιο υπουργείο, ουκρανική ναυτική δύναμη αποτελούμενη από 250 στρατιώτες επιχείρησε να αποβιβαστεί στην ακτή μιας λίμνης κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στα νότια της Ουκρανίας, περίπου στις 23:00 ώρα Ελλάδος.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της απέκρουσαν την επίθεση με τη χρήση επιθετικών ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών.


Το Reuters δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιώσει την αναφορά.

Η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας

Στο μεταξύ, κατά την επιστροφή του στη Βιέννη απ' τη Ζαπορίζια, αφότου ολοκλήρωσε μια πρώτη περιοδεία στα βασικά τμήματα του κατεχόμενου απ' τους Ρώσους σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι έκανε γνωστό ότι παραμένουν εκεί 6 ειδικοί επιστήμονες της ομάδας του και χαρακτήρισε την κατάσταση ως «εξαιρετικά περίπλοκη και γεμάτη προκλήσεις».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γκρόσι εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αυξάνονται στην περιοχή του εργοστασίου. Αυτό είναι «κάτι που με ανησυχεί πολύ», είπε. Τόνισε άλλωστε ότι η στατιστική πιθανότητα περαιτέρω φυσικής ζημιάς στο εργοστάσιο είναι υψηλή από τότε που ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί εκεί τον Αύγουστο.

Ο Γκρόσι είπε ότι η στρατιωτική παρουσία δεν ήταν διαθέσιμη όταν ζήτησε να τους μιλήσει για το κέντρο ελέγχου, δεν πλησίασαν την ομάδα του και «αποσύρθηκαν» καθ' όλη τη διάρκεια της επίσκεψής τους.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως  ελέγχθηκαν όλα όσα ζήτησε να δουν και σχολίασε πως δεν θα έστελνε ποτέ έναν άνθρωπο σε ένα μέρος όπου δεν θα πήγαινε πρώτος. Πρόσθεσε δε ότι η ομάδα του στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία μαζί του. 

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ προανήγγειλε ότι η ομάδα του θα συντάξει μια αναφορά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με τα ευρήματά της και ότι την Τρίτη θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα πορίσματα από την επίσκεψή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: