14.9.22

Στο στόχαστρο και για τις επαναπροωθήσεις...


Αυστηρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανοχή που δείχνει στις ελληνικές επαναπροωθήσεις άσκησαν οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων της Αριστεράς, των... Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια με θέμα τη «Μεταχείριση των προσφύγων και μεταναστών στην Ε.Ε. και στα σύνορά της».

Εκπροσωπώντας την ευρωομάδα της Αριστεράς, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κώστας Αρβανίτης κατήγγειλε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών, προκειμένου να «δημιουργηθεί ο "εσωτερικός εχθρός" που τόσο βολεύει την ακραία δεξιά ρητορική και την πόλωση των εν δυνάμει ψηφοφόρων». 

Και συνέδεσε τη ρητορική του εσωτερικού εχθρού που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση στο προσφυγικό με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. 

«Ένα από τα θύματα παρακολούθησης στην Ελλάδα είναι και ο δημοσιογράφος Μαλιχούδης ο οποίος έκανε έρευνες και δημοσιογραφούσε επάνω στο προσφυγικό. Και για αυτό τον λόγο ακριβώς αποτελεί "εθνικό κίνδυνο" για τον κύριο Μητσοτάκη, όπως "εθνικός κίνδυνος" αποκαλούμαστε και εμείς από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που τολμάμε και ξεστομίζουμε τα αυτονόητα για την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Εμείς, οι ΜΚΟ, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, αλλά και πολλοί από εσάς εδώ μέσα, που συμμεριζόμαστε την ίδια άποψη. Και τις απόψεις μας εδώ, δεν θα τις χαρακτήριζα ανθρωπιστικές ή ριζοσπαστικές, αλλά ρεαλιστικές και σε πλήρη ταύτιση με τις αποφάσεις και τις αξίες της Ένωσής μας», σημείωσε.

Η Μπίργκιτ Σίπελ, εκπροσωπώντας τους Σοσιαλδημοκράτες, σημείωσε ότι η προτεινόμενη νομοθεσία της Επιτροπής για την εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών συνιστά επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ασχολείται με τις συστηματικές και παράνομες επαναπροωθήσεις - όλα αυτά τα έχει τεκμηριώσει ακόμα και η Frontex. To κράτος δικαίου προστατεύει τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους. Αυτός είναι ο δικός μας ευρωπαϊκός τρόπος ζωής και για να τον πετύχουμε χρειαζόμαστε θαρραλέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σαφείς θέσεις», επισήμανε.

Για καθημερινές επαναπροωθήσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και στα σύνορα έκανε λόγο η εκπρόσωπος των Πρασίνων Τίνεκε Στρικ. «Δεν μιλάει κανείς, το Συμβούλιο και η Επιτροπή δεν μιλούν γι'αυτό. Σχεδόν καλούν άλλες χώρες να επαναπροωθήσουν πρόσφυγες και μετανάστες, όπως τη Λιθουανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία. Αυτές είναι οι ευρωπαϊκές αξίες που έχουν χάσει κάθε νόημα στα σύνορα της Ε.Ε.;», υπογράμμισε.

Έντονη κριτική στην αδράνεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άσκησε και ο Ζαν Κριστόφ Οετζέν, εκπροσωπώντας τους Φιλελεύθερους. Σημείωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ισχυρή αν διαφυλάσσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και βεβαίως όσοι ζητάνε στην Ευρώπη άσυλο δεν έχουν δικαίωμα να το αποκτήσουν, έχουν όμως όλοι οι άνθρωποι το δικαίωμα να καταθέσουν αίτημα ασύλου και να έχουν μια δίκαιη διαδικασία, αυτό είναι κράτος δικαίου. Έχουν όλοι οι άνθρωποι δικαίωμα σε ανθρώπινη διαβίωση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό σημαίνει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι επαναπροωθήσεις είναι παράνομες διότι παρεμποδίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αντιβαίνουν στο κράτος δικαίου. Τα κράτη μέλη που είναι μέλη της ζώνης Σένγκεν ή θέλουν να είναι μέλη της ζώνης Σένγκεν δεν μπορούν να επιτρέπουν τις επαναπροωθήσεις και η Επιτροπή όποτε το ακούει πρέπει να δραστηριοποιείται. Αλλά δεν το κάνει».

Από την πλευρά της η Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον δεν απάντησε συγκεκριμένα στις αιτιάσεις των ευρωβουλευτών για αδράνεια, αλλά επισήμανε ότι είναι αναγκαίο και εφικτό να επιτυγχάνεται προστασία των συνόρων με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενώ σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο το οποίο θα προβλέπει την αρχή της αλληλλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών...

Δημήτρης Αγγελίδης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: