28.9.22

Ο Πίνατ θα έφαγε τη μελέτη...


Σε περιόδους μεγάλων υγειονομικών κρίσεων, τα επιστημονικά δεδομένα και ο τρόπος που η πολιτική ηγεσία τα «διαβάζει» είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Ακόμη περισσότερο, όταν αρνείται να τα διαβάσει ή, ακόμα χειρότερα, όταν αρνείται ότι είχαν τεθεί υπόψη της.

Αυτό ακριβώς ζήσαμε πέρυσι, όταν δημοσιοποιήθηκε η μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα για... τους θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ. Η έκθεση ήταν καταπέλτης για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ωστόσο ο πρωθυπουργός κρύφτηκε πίσω από την ίδια επικοινωνιακή τακτική που ακολουθεί και τώρα με το φλέγον θέμα των παρακολουθήσεων.

Οπως τώρα, αν και επιβλέπων την ΕΥΠ, ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε για τις παράνομες παρακολουθήσεις πολιτών, έτσι και τότε ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι η επίμαχη μελέτη παραλήφθηκε από την κυβέρνηση αλλά... δεν έφτασε ποτέ στο Μαξίμου.

Η επικαιροποιημένη ανάλυση των δεδομένων για τη θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών της COVID-19 σε σχέση με τον φόρτο του συστήματος υγείας, που έγινε από τον επίκουρο καθηγητή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Θ. Λύτρα, επιβεβαιώνει πλήρως τα ευρήματα της αρχικής μελέτης και μάλιστα σε υπερδιπλάσιο δείγμα διασωληνωμένων (14.011 έναντι 6.282).

Καταγράφει επιδείνωση της θνητότητας κατά 21% για ορισμένο φορτίο ασθενών, δείχνει ότι η θνητότητα κλιμακώνεται με πανομοιότυπο τρόπο όσο περισσότεροι νοσηλεύονται και επιβεβαιώνει ότι οι απώλειες ασθενών είναι μεγαλύτερες έξω από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (64%), δείχνοντας τις ανισότητες στις δομές υγείας.

Το τραγικότερο ίσως εύρημα και πάλι: η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με διπλάσια θνησιμότητα. Από τους συμπολίτες μας που δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε ΜΕΘ, πέθανε το 97,7%!

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιμένει ότι η χώρα δεν χρειάζεται περισσότερες ΜΕΘ, ότι δεν χρειάζεται ενίσχυση το ΕΣΥ, που καταρρέει χωρίς γιατρούς, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα όταν 3.000 παιδιά περιμένουν για ένα χειρουργείο. Η αγωνία των κυβερνώντων είναι να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η εμπορευματοποίηση της υγείας, να στηριχτούν όσοι τη στηρίζουν μέσω των ΣΔΙΤ, να σταλούν πελάτες στα ιδιωτικά νοσηλευτικά κέντρα.

Δεν ξέρουμε αυτή τη φορά πώς θα απαντήσει στη νέα έκθεση, που είναι και πάλι καταπέλτης για την κυβέρνηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης. Μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν διάβασε τη μελέτη γιατί την έφαγε ο Πίνατ...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: