6.9.22

Εκεί που υπήρχε ο παλιός ΔΟΛ…




















Δεν κάνουν τα κτίρια τις εφημερίδες –λογικό αυτό. Τις κάνουν η ποιότητα, η γραφή, η ευρύτητα στην ενημέρωση, η θεματολογία, τα ρεπορτάζ, οι έρευνες, ο λόγος, το κύρος, φυσικά και η διαχρονική σταθερότητα στις θέσεις τους: πολιτικές, αξιακές, δημοσιογραφικές. 

Τα κτίρια, όμως, είναι το... ισχυρό περίγραμμα –ειδικά τα ιστορικά κτίρια. Και όταν τα κτίρια «πεθαίνουν» δημοσιογραφικά και περνούν σε άλλες χρήσεις (ή… μη χρήσεις, εγκαταλελειμμένα), εξακολουθούν να είναι φορτισμένα με μνήμες. 

Όπως εκείνο της Φειδίου για την Απογευματινή (και την Ακρόπολη), της Σωκράτους για την Καθημερινή, της Πειραιώς για τη Βραδυνή (μαζί και το Φως των Σπορ), της Ανθίμου Γαζή για την Εστία, της Ρήγα Παλαμήδη για το Εμπρός κ.ά..
 
Το ιστορικό μέγαρο του ΔΟΛ, στην πλατεία Καρύτση, που στέγασε σπουδαίες πένες της δημοσιογραφίας για δεκαετίες, είχε εγκαταλειφθεί χρόνια από τον Οργανισμό, αλλά οι επιγραφές παρέμεναν για να θυμίζουν το παρελθόν του. 

Τώρα δεν υπάρχουν ούτε αυτές. Το κτίριο έχει μεταβληθεί σε εργοτάξιο και στη νέα του χρήση θα είναι τελείως διαφορετικό.

Βέβαια, αυτό δεν είναι σοβαρότερο από το «τελείως διαφορετικό» που έχουν δημοσιογραφικά και πολιτικά οι εφημερίδες τού άλλοτε ΔΟΛ. 

Υπάρχει απόσταση...

harddog-sport.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: