10.9.22

ΗΠΑ: Ζητούν απελευθέρωση του Ναβάλνι...


...κι απειλούν την Τουρκία με κυρώσεις...

Οποιαδήποτε μελλοντική συναλλαγή της Τουρκίας με τον ρωσικό αμυντικό τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον και νέες κυρώσεις διαμήνυσε το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, αφού ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Άγκυρα θα μπορούσε να στραφεί σε άλλες αγορές, μεταξύ των οποίων και της Μόσχας, για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν της δώσουν τα F-16...

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημείωσε ότι η Τουρκία -που έχει αποπεμφθεί από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35 λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400- είναι «μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ» αλλά «η απόκτηση των S-400 έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό». 

Και προέτρεψε την Άγκυρα και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ «να αποφύγουν μελλοντικές αγορές ρωσικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων S-400, που προσφέρουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή. Οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να υπόκεινται σε κυρώσεις CAATSA, ξεχωριστές και επιπλέον από αυτές που έχουν ήδη επιβληθεί».
Επίσης, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, εξέφρασε χθες την ανησυχία της Ουάσινγκτον «για την κλιμακούμενη, αυθαίρετη παρέμβαση της ρωσικής κυβέρνησης στα δικαιώματα του Αλεξέι Ναβάλνι» και ένωσε τις δυνάμεις της με την οικογένεια του, τους συναδέλφους και τους υποστηρικτές του σε όλο τον κόσμο που ζητούν την απελευθέρωσή του.

Ο Πράις κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές ότι παρεμβαίνουν στην επικοινωνία του Ναβάλνι με τους νομικούς του συμβούλους. «Αυτή η παρέμβαση, παράλληλα με τον επανειλημμένο εγκλεισμό του σε απομόνωση για μικρές φερόμενες ως παραβάσεις, αποτελεί περαιτέρω απόδειξη παρενόχλησης με πολιτικά κίνητρα».

Την Τετάρτη ο Ναβάλνι ανέφερε μέσω Twitter ότι του δόθηκε εντολή να μείνει για 15 ημέρες σε κελί απομόνωσης, λέγοντας ότι είναι η τέταρτη φορά που συμβαίνει αυτό στη φυλακή όπου κρατείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: