2.9.22

«Πόλεμος» Μόσχας - Δύσης για το διπλό πλαφόν...


Πιέζεται η Ρωσία από την πρόθεση των επτά πλουσιότερων χωρών του πλανήτη να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, την ώρα που η Κομισιόν ανακοινώνει στις 14 Σεπτεμβρίου πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Συνέχεια στην στρατηγική της εργαλειοποίησης των ορυκτών καυσίμων δίνει η Ρωσία, εκτοξεύοντας χθες... προειδοποιητικές βολές με αποδέκτες τις επτά πιο αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες του κόσμου (G7), οι οποίες συνεδριάζουν σήμερα με ζητούμενο την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, κατόπιν πρότασης των ΗΠΑ.

Καθώς οι Υπουργοί Οικονομικών των επτά ισχυρών χωρών συνέρχονται εντός της ημέρας, η Μόσχα έσπευσε να προκαταλάβει τις όποιες αποφάσεις, ασκώντας ιδιαίτερη πίεση στις ασιατικές χώρες, προκειμένου να εξακολουθήσει να εγγράφει κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις εξαγωγές του πετρελαίου της, τα οποία υπολογίζονται από τον περασμένο Ιούνιο έως σήμερα σε 700 εκατομμύρια ευρώ. 

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Ρώσος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Νόβακ, γνωστοποίησε χθες πως η χώρα του θα σταματήσει να προμηθεύει με πετρέλαιο τις χώρες εκείνες που θα επιβάλουν περιορισμούς στην τιμή του, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να μπλοκάρει την αμερικανική πρόταση για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο αποτελεί βασική πλουτοπαραγωγική πηγή για το Κρεμλίνο.

Σημειώνεται ότι μετά από εισήγηση των ΗΠΑ, οι G7 θα κληθούν σήμερα να τοποθετηθούν απέναντι στην πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για παρέμβαση στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, χωρίς ταυτόχρονα να απαγορεύουν πλήρως την εισαγωγή του και αφού προηγουμένως έχουν επικεντρώσει την άσκησή τους στην ύπαρξη αρκετού διαθέσιμου ρωσικού πετρελαίου στην αγορά, λόγω της ανόδου της ζήτησης.

«Σκληρό χτύπημα»

«Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, πιστεύουμε, για να χτυπήσουμε σκληρά τα έσοδα του Πούτιν και κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο μείωση των εσόδων του Πούτιν από το πετρέλαιο, αλλά και τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, κι ενώ η διοίκηση Μπάιντεν επεξεργάστηκε εντατικά όλο αυτό το διάστημα την τελική πρόταση για το πλαφόν των G7 απέναντι στο πετρέλαιο της Μόσχας.

Σηκώνοντας το μπαλάκι, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους χθες ότι η Ρωσία σκοπεύει να σταματήσει την προμήθεια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες που αποφασίσουν να περιορίσουν το κόστος του πετρελαίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία, προσθέτοντας σχετικά με τα όρια τιμών πως «εάν επιβάλουν πλαφόν, τότε είμαστε σαφείς ότι σε αυτές τις εταιρείες ή τις χώρες δεν θα προμηθεύσουμε πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, αφού δεν θα εργαστούμε με συνθήκες εκτός αγοράς»...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: