19.9.22

«Όχι» σε συνομιλίες Πούτιν - Ζελένσκι...


...λέει τώρα το Κίεβο...

Το Κίεβο αποκλείει προς το παρόν τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και την πραγματοποίηση μιας συνάντησης ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Παρά το γεγονός ότι ο Ουκρανός πρόεδρος ζητούσε τους προηγούμενους μήνες απευθείας... συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, οι τελευταίες επιτυχίες στα μέτωπα φαίνεται πως έχουν κάνει το Κίεβο να αλλάξει την διπλωματική του στρατηγική.

«Εν συντομία, η ίδια η διαπραγματευτική διαδικασία και μια συνάντηση ενώπιος ενωπίω ανάμεσα στους προέδρους δεν έχουν νόημα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ποντολιάκ ανέφερε τρεις λόγους για τους οποίους οι συνομιλίες θα ήταν άσκοπες στο στάδιο αυτό, αρχίζοντας από το ότι η Ρωσία θα προσπαθούσε να διατηρήσει και να νομιμοποιήσει τα εδαφικά κέρδη της.

Δεύτερον, η διατήρηση του στάτους κβο θα έδινε στη Μόσχα περιθώριο να ανασάνει ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά μήκος των νέων γραμμών του μετώπου.

Και τρίτον, η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διέπραξε στο ουκρανικό έδαφος. Γι' αυτό οι διαπραγματεύσεις θα είναι δυνατές μόνον όταν τα ρωσικά στρατεύματα θα έχουν αποσυρθεί από το έδαφος της Ουκρανίας, δήλωσε ο Ποντολιάκ.

Τότε το ποσό των αποζημιώσεων και η παράδοση των εγκληματιών πολέμου θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, πρόσθεσε ο ίδιος.

Αμερικανικές προειδοποιήσεις

Οι ΗΠΑ με τη σειρά τους κρατούν μικρό καλάθι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα μέτωπα, με το αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων να υπογραμμίζει ότι παραμένει ασαφές το πώς θα αντιδράσει η Ρωσία μετά τις τελευταίες αποτυχίες. 

Τα σχόλια του στρατηγού Μαρκ Μίλεϊ, προέδρου του Μικτού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αποτελούν μια υπενθύμιση των κινδύνων να ενταθεί η σύγκρουση καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους στο ΝΑΤΟ βοηθούν την Ουκρανία από απόσταση και το Κίεβο διεξάγει τις τελευταίες ημέρες αντεπίθεση διαρκείας. 

«Στη διεξαγωγή του πολέμου, δεν γνωρίζεις με υψηλό βαθμό βεβαιότητας τι πρόκειται να συμβεί», δήλωσε ο κ. Μίλεϊ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: