22.9.22

Η «πυρηνική απειλή» όχημα συσπείρωσης του δυτικού μπλοκ...


Το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του Αμερικανού ομόλογού του. Ο Τζο Μπάιντεν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και μπροστά σε μια ανθρώπινη «θάλασσα» ηγετών, κατηγόρησε μόνο έναν: τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, που το πρωί της Τετάρτης άφησε να εννοηθεί πως... σκοπεύει να κλιμακώσει δραματικά την πίεσή του επί ουκρανικών εδαφών.

Με την «πυρηνική απειλή» να εξακολουθεί να ανησυχεί όλο τον πλανήτη, ο Μπάιντεν οδηγεί στην κόψη του ξυραφιού τις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία ανεβάζοντας στα ύψη το θερμόμετρο. Παράλληλα, επιδιώκει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση δυνάμεων κάνοντας έκκληση για «συνεχή αλληλεγγύη κατά της επιθετικότητας της Ρωσίας» προτρέποντας άλλα έθνη -φιλικά ή εχθρικά- να σταθούν ενάντια στη Μόσχα.

Όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή με τις παγκόσμιες τιμές τροφίμων και ενέργειας να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη δοκιμάζοντας τη συνοχή των εταίρων των ΗΠΑ (ενόψει του χειμώνα) όσον αφορά τη διάθεση για ουσιαστική αντιπαράθεση με τον Ρώσο ηγέτη.

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «παραβίασε ξεδιάντροπα» τις ιδρυτικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και υπερασπίστηκε την εδαφική ακεραιότητα τη Ουκρανίας καταγγέλλοντας την εισβολή ενός μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη γείτονά του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στη μερική επιστράτευση των Ρώσων πολιτών και στις πυρηνικές απειλές της Μόσχας.

«Ο πρόεδρος Πούτιν έχει διατυπώσει απροκάλυπτες πυρηνικές απειλές κατά της Ευρώπης (...)» ήταν τα λόγια του Μπάιντεν, που υπογράμμισε πως «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει να διεξαχθεί» ενόσω η κατάσταση στον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια «επιδεινώνεται περαιτέρω», όπως προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο Γκρόσι φιλοδοξεί να ταξιδέψει σύντομα σε Ουκρανία και Ρωσία προκειμένου να ασκήσει πιέσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός.

Ο Μπάιντεν μίλησε ακόμα για ψευτο-δημοψηφίσματα σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας (για την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία) εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στο Κίεβο απέναντι «στην επιθετικότητα της Ρωσίας».

Τέλος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε τη διεύρυνση του Συμβουλίου Αασφαλείας πέρα από τα σημερινά πέντε μόνιμα μέλη του και με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα είπε ότι «η Ουάσιγκτον δεν αναζητά έναν νέο ψυχρό πόλεμο» υπογραμμίζοντας τις ουσιαστικές διαφορές πολιτικής που την χωρίζουν με το Πεκίνο...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: