3.9.22

Επόμενος σταθμός η Εξεταστική...


Καθώς η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής δεν μας έκανε σοφότερους ως προς τα καυτά ερωτήματα γύρω απ' το σκάνδαλο των υποκλοπών, αφού οι αρμόδιοι κρύφτηκαν πίσω απ' την αμφιλεγόμενη νομικά και συνταγματικά επίκληση του απόρρητου, τα βλέμματα τώρα στρέφονται στην Εξεταστική Επιτροπή...

Η έναρξη των εργασιών θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου και τα κόμματα παίρνουν θέσεις μάχης.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ένοχη και πρέπει να απολογηθεί. Η συγκάλυψη δεν θα προχωρήσει», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN».

Είπε ότι «χθες καταργήθηκε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας», καθώς «σειρά από πολιτικά στελέχη που ήταν διορισμένα και αρμόδια για την ΕΥΠ, υποστήριξαν ότι δεν μπορούν να πουν τίποτα γιατί έχουν απόρρητο». «Άρα πώς θα μάθουμε την αλήθεια, όπως λέει η κυβέρνηση;», σημείωσε.  Ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ακόμα ότι «πρέπει εδώ και τώρα να επανέλθει η υποχρέωση της ΕΥΠ να ενημερώνει την ΑΔΑΕ και άρα να μπορεί η ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες για υποθέσεις παρακολουθήσεων».

Αντίστοιχο αίτημα κατέθεσε και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., καλώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο να καταργήσει τη διάταξη που απαγορεύει την ενημέρωση όσων παρακολουθούνται. «Θεσμική λύση δεν είναι η ενημέρωση στο αυτί και μάλιστα "μόνο για όσα θα μπορούμε να πούμε", όπως επισημάνθηκε αρμοδίως στη χθεσινή ακρόαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας», αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Γρφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Όταν καλούνται κρατικοί λειτουργοί και εξετάζονται ως μάρτυρες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας -κάτι που αφορά και τους εισαγγελείς και τους διοικητές ΕΥΠ- , δεν μπορούν να οχυρωθούν πίσω από το απόρρητο και να μην παράσχουν πληροφορία, διότι τότε τελούν το αδίκημα του άρθρου 224 του Ποινικού Κώδικα, το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης»  είπε «Στο Κόκκινο», ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. και μέλος της Επιτροπής, Χάρης Καστανίδης και προανήγγειλε ότι θα κινηθούν διαδικασίες «που έχουν και ποινικό χαρακτήρα».

Εκτός απ' τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, ο οποίος χθες ξεκαθάρισε μέσα στην Επιτροπή πως δεν τίθεται θέμα απορρήτου εντός αυτής, ηχηρή παρέμβαση έκανε σήμερα και ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου Ξενοφών Κοντιάδης, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook ήταν σαφής: «η άρνηση συνεργασίας των άμεσα εμπλεκόμενων στην υπόθεση, ως καθ' ύλην αρμόδιων, είναι αντίθετη με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, επειδή τέτοιο απόρρητο δεν ισχύει για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η λειτουργία της οποίας ρυθμίζεται από το ειδικό καθεστώς του άρθρου 43Α του Κανονισμού της Βουλής, που αναφέρεται ειδικά και στην ΕΥΠ».

Συνεπώς, τονίζει ο καθηγητής, «η άρνησή τους κατ' επίκληση του απορρήτου είναι νομικά αστήρικτη και ματαιώνει την αποστολή και το έργο της Βουλής για τη διαλεύκανση του σκανδάλου». 

Τα ονόματα των βουλευτών της Εξεταστικής
Η συγκρότηση της Επιτροπής έχει ως ακολούθως:

1. Θεοχάρης Θεοχάρης (Χάρης) -  Ν.Δ.

2. Καραγκούνης Κωνσταντίνος -  Ν.Δ.

3. Κελέτσης Σταύρος - Ν.Δ. 

4. Κεφάλα Μαρία - Αλεξάνδρα - Ν. Δ.

5. Κεφαλογιάννης Ιωάννης - Ν.Δ.

6. Κυρανάκης Κωνσταντίνος - Ν.Δ. 

7. Κωνσταντινίδης Ευστάθιος - Ν.Δ.

8. Μάνη - Παπαδημητρίου 'Αννα - Ν.Δ. 

9. Μαρκόπουλος Δημήτριος - Ν.Δ. 

10. Μπουτσικάκης Χριστόφορος - Εμμανουήλ - Ν.Δ. 

11. Ράπτη Ελένη - Ν.Δ. 

12. Σπανάκης Βασίλειος - Πέτρος - Ν.Δ. 

13. Τσαβδαρίδης Λάζαρος - Ν.Δ. 

14. Φωτήλας Ιάσων - Ν.Δ. 

15. Χατζηβασιλείου Αναστάσιος (Τάσος) -  Ν.Δ.

16. Βούτσης Νικόλαος - ΣΥΡΙΖΑ

17. Ελευθεριάδου Σουλτάνα - ΣΥΡΙΖΑ

18. Κατρούγκαλος Γεώργιος - ΣΥΡΙΖΑ

19. Ραγκούσης Ιωάννης -  ΣΥΡΙΖΑ

20. Τζάκρη Θεοδώρα - ΣΥΡΙΖΑ 

21. Τζανακόπουλος Δημήτριος - ΣΥΡΙΖΑ 

22. Τόλκας Άγγελος - ΣΥΡΙΖΑ

23. Φίλης Νικόλαος - ΣΥΡΙΖΑ 

24. Λιακούλη Ευαγγελία - ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ.

25. Μπιάγκης Δημήτριος - ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ.

26. Καραθανασόπουλος Νικόλαος - ΚΚΕ 

27. Ασημακοπούλου Σοφία-Χάϊδω - Ελληνική Λύση

28. Σακοράφα Σοφία - ΜέΡΑ25

29. Μπογδάνος Κωνσταντίνος - Ανεξάρτητος



Δεν υπάρχουν σχόλια: