10.6.22

Τι ήθελε να πετύχει ο Ερντογάν με τα tweets στα ελληνικά...


Τα social media έχουν προσφέρει στους ηγέτες αυτού του πλανήτη τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τους πολίτες όλου του κόσμου, ελέγχοντας πλήρως το αφήγημα/μήνυμα τους. Αυτό μπορεί να είναι καλό. Μπορεί όμως, να είναι και κακό.

Βλέπεις και οι ηγέτες είναι... άνθρωποι και ως εκ τούτου, “όπως αλλάζει το περιεχόμενο όσων 'ποστάρουμε' εμείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αν έχει 'πέσει' το ζάχαρο μας ή έχουμε μια κακή μέρα ή έχουμε εκνευρισμό τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε αυτούς που κυβερνούν χώρες και φορείς. Mπορεί να δυσκολευόμαστε να το αποδεχθούμε, αλλά πρόκειται για μια πραγματικότητα” λέει στο Magazine o Παναγιώτης Παπαχατζής.

Eνοχλήσαμε τον Γενικό Διευθυντή της Redwolf Advertising, με μεγάλη εμπειρία στην πολιτική επικοινωνία και την διαχείριση κρίσεων. Διδάσκει στρατηγική επικοινωνίας και διαχείρισης κρίσεων σε μεταπτυχιακά τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή τα μηνύματα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Twitter (όπου έχει 18.900.000 followers και πρόσβαση σε όλον τον πλανήτη) που ήταν στην ελληνική γλώσσα -και την απάντηση των Ελλήνων αξιωματούχων στην τουρκική.

To μήνυμα του Ερντογάν στα ελληνικά (που ξεκάθαρα ανέλαβε μεταφραστής και όχι το Google translate), είχε αιτία.
 

ΤΟ 'ΔΕΝ ΣΟΥ ΞΑΝΑΜΙΛΑΩ' ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

“Πριν καιρό είχε δηλώσει ότι δεν θα ξαναμιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Πιθανόν λοιπόν στο πλαίσιο αυτής της δήλωσης του έγραψε και τα tweets στην Ελληνική γλώσσα.  Δεν ήταν μήνυμα προς την ηγεσία, αλλά προς τους πολίτες της Ελλάδας και για αυτό φάνηκε πιο απειλητικό. Στο τέλος της ημέρας, βέβαια αντιλαμβάνεστε πως τα είπε στη νύφη, για να τα ακούσει η πεθερά”.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ηγέτες κρατών απευθύνονται στη γλώσσα άλλου λαού και επιδιώκουν να απευθύνουν άμεσα στους πολίτες του συγκεκριμένου έθνους

Ιστορικά ωστόσο, από τα φυλλάδια προπαγάνδας του Γκέμπελς “τα τότε tweets, στη γλώσσα του λαού  στο Λονδίνο ήταν στα Αγγλικά και στο Παρίσι στα γαλλικά, ώστε να φτάσει η προπαγάνδα των Ναζί σε όλους τους πολίτες των χωρών”.

Ο κύριος Παπαχατζής τόνισε πως “το Twitter Diplomacy είναι κάτι που υπάρχει. Το βλέπουμε να γίνεται και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Υπάρχει μεγάλη κόντρα σε εξέλιξη, με τις κατά τόπους χώρες και τις πρεσβείες που απαντούν στις ρωσικές. Για παράδειγμα, αυτή της Νότιας Αφρικής 'αντέκρουσε' την προπαγάνδα περί Ναζί που διακινούν οι Ρώσοι, μέσω Twitter.

Είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να απευθυνθείς κατ' ευθείαν στους χρήστες και να δώσεις υλικό στους δημοσιογράφους, συγκριτικά με τα δελτία Τύπου”.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: