29.6.22

ΣτΕ: Όχι στα αναδρομικά για δώρα και επιδόματα αδείας...


Το ζήσαμε κι αυτό... Δέκα χρόνια μετά τις παράνομες μνημονιακές περικοπές των συντάξεων (2012) το ΣτΕ με τη χθεσινή απόφαση-βόμβα αρνείται την καταβολή των αναδρομικών σε χιλιάδες συνταξιούχους που είχαν υποστεί περικοπές από το 2012 και τώρα δεν τους τις επιστρέφει αναδρομικά για το ελάχιστο διάστημα... του περιβόητου εντεκαμήνου (11.6.2015-11.5.2016).

Το Ανώτατο Δικαστήριο με τη χθεσινή απόφασή του υιοθετεί πλήρως όχι μόνο την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης (επιπτώσεις από την πανδημία, προσφυγικό, αγορά Ραφάλ) για τις περικοπές, αλλά και τον (αντισυνταγματικό) διαχωρισμό των συνταξιούχων που ζητούσαν την καταβολή των αναδρομικών τους για τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις. 

Η χθεσινή απόφαση δέχεται, επίσης, τη λογική «της απόσβεσης για αναδρομικά από δώρα και επικουρικές» και βασίζεται στην απόφαση της κυβέρνησης (τροπολογία Βρούτση 2020), σύμφωνα με την οποία «τα αναδρομικά ποσά που θα καταβληθούν στους συνταξιούχους του Δημοσίου αφορούν μόνο τις περικοπές του Νόμου 4093/2012 και όχι τις περικοπές του 4051/2012».

Υπενθυμίζεται πως το 2020 η κυβέρνηση έδωσε τα αναδρομικά από τις μειώσεις των κύριων συντάξεων, οδηγώντας με την φόρμουλα αυτή σε απόσβεση τις αξιώσεις για τα αναδρομικά από δώρα και επικουρικές, δικαιώνοντας, δηλαδή, μόνο τους συνταξιούχους που είχαν προσφύγει δικαστικά έως τις 31.7.2020, όταν και ψηφίστηκε η επίμαχη διάταξη που πλήρωσε τα αναδρομικά από τις κύριες.

«Η απόφαση αυτή σημαίνει πως για το εντεκάμηνο αναδρομικά από την κατάργηση των δώρων και τις μειώσεις στις επικουρικές μπορούν πλέον να διεκδικήσουν μόνο όσοι είχαν ασκήσει δικαστικές αγωγές έως τον Ιούλιο του 2020, πριν από την ψήφιση του σχετικού νόμου» σημειώνει ο δικηγόρος - εργατολόγος Δ. Μπούρλος, προσθέτοντας ότι με τις αποφάσεις αυτές διαψεύστηκαν οι ελπίδες και οι προσδοκίες των συνταξιούχων, και «κατά τη νομική μου άποψη, πλέον τίθενται εν αμφιβόλω η σημασία και η αξία μιας πιλοτικής δίκης»...

Ανδρέας Πετρόπουλος

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: