28.6.22

Τέλος εποχής για τα ιπτάμενα δελφίνια...


Παροπλίζονται από Αύγουστο και αντικαθίστανται...
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την απόσυρση και αντικατάσταση των θρυλικών ιπτάμενων δελφινιών. 

Σύμφωνα με... ρεπορτάζ του Ηλία Μπέλλου για την Καθημερινή, τα θορυβώθη, αλλά γρήγορα σκάφη που μεσουράνησαν κυρίως στα δρομολόγια Αργοσαρωνικού τις περασμένες δεκαετίες, παροπλίζονται τον Αύγουστο. 

Τα ιπτάμενα δελφίνια έφτασαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1960, ωστόσο άρχισαν να κερδίζουν έδαφος μία δεκαετία μετά. Οι γραμμές κυρίως στον Αργοσαρωνικό, αλλά και σε Τζια, ανατολικές ακτές Πελοποννήσου και Ιόνιο, εκτιμάται πως έχουν εξυπηρετήσει εκατομμύρια επιβάτες, ενισχύοντας τον τουρισμό των Σαββατοκύριακων.

Έρχονται υπερσύγχρονα ντιζελοκίνητα ταχύπλοα

Πλέον, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, αναμένεται να αντικατασταθούν από τρία υπερσύγχρονα νεότευκτα ντιζελοκίνητα ταχύπλοα καταμαράν από ανθρακονήματα με φωτοβολταϊκά πάνελ.

Πρόκειται για νορβηγικής σχεδίασης και ναυπήγησης ταχύπλοα, με 150 θέσεις, έναντι 130 των ιπτάμενων δελφινιών, κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από ανθρακονήματα και με χαμηλό δείκτη εκπομπών άνθρακα. Τα Aero διαθέτουν και φωτοβολταϊκές μονάδες, που θα καλύπτουν τις ανάγκες φωτισμού και ηλεκτροδότησης των ξενοδοχειακών υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: