29.6.22

Συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το «φλερτ» με το ΜέΡΑ25...


Το ότι η απλή αναλογική δεν είναι «παιχνίδι» για δύο το δείχνουν συνεχώς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τις δηλώσεις τους. Στην Κουμουνδούρου έχουν... πάρει χαρτί και μολύβι κάνοντας υπολογισμούς. Βλέπουν πως ακόμα και στην περίπτωση που το κόμμα τερμάτιζε πρώτο, μια πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί τη μοναδική ικανή και αναγκαία συνθήκη για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Ειδικά αν ο κόσμος προσέλθει στην κάλπη με μια διάθεση «τιμωρητική» προς τους δύο «μεγάλους», γνωρίζοντας πως η απόλυτη πλειοψηφία την πρώτη Κυριακή είναι μη επιτεύξιμη.

Κάτι τέτοιο, υπό άλλες συνθήκες, είχε συμβεί στις εκλογές του Μαΐου 2012. Ν.Δ. (18,85%), ΣΥΡΙΖΑ (16,78%) και ΠΑΣΟΚ (13,18%) δεν ξεπέρασαν το 49%. Η διασπορά της ψήφου ήταν μεγάλη, με επτά κόμματα να μπαίνουν στη Βουλή και άλλα τρία (Οικολόγοι Πράσινοι, ΛΑΟΣ, Δημοκρατική Συμμαχία) να πλησιάζουν το 3%.

Το βασικό δίλημμα

Με αυτά τα δεδομένα το «φλερτ» προς τον Γιάνη Βαρουφάκη εντείνεται. Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στο «Euractiv» απάντησε πως «αν στις εκλογές με απλή αναλογική βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει ο δρόμος για τη συγκρότηση της προοδευτικής κυβέρνησης με όσες δυνάμεις μπορούν να συμβάλουν ώστε να διαμορφωθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία από την πρώτη Κυριακή». Οσο και αν καταλαβαίνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση πως έχουν δώσει τροφή στη Ν.Δ. να μιλήσει για «επιστροφή στο 2015», το βασικό δίλημμα που θα εξακολουθούν να προτάσσουν είναι «ποιος θα αναλάβει το τιμόνι της χώρας; Η Δεξιά ή η Αριστερά;».

Παρά τις μερικές επιφυλάξεις που υπάρχουν για το δημόσιο άνοιγμα στον Γιάνη Βαρουφάκη, εκτιμούν ότι μπορεί παράλληλα να δοθεί ένα μήνυμα για συστράτευση στο πιο ριζοσπαστικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν μας ενδιαφέρει το μετεκλογικό αλισβερίσι, καλούμε τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν στις 7+1 Τομές», απάντησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 σε συνέντευξή του στον «Νεολόγο» της Πάτρας.

Επαναφέροντας στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» –έπειτα από 18 χρόνια– τα περί «νταβατζήδων», ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει πως τον ενδιαφέρει η αμφίπλευρη διεύρυνση και ιδιαιτέρως το κομμάτι της Κεντροδεξιάς που είναι δυσαρεστημένο από την κοινωνική πολιτική της Ν.Δ. Για τη μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσίπρας στο «Euractiv» παρέπεμψε την κουβέντα για αργότερα. Ανέφερε πως σέβεται την επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη να μη δείξει τα προγραμματικά του χαρτιά για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας. «Κάποια στιγμή όμως θα αναγκαστεί να τα ανοίξει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πυρά για ελληνοτουρκικά
Για τα ελληνοτουρκικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στρατηγική που ακολουθεί: «Εδώ νομίζω ότι ανεξαρτήτως του ότι η Τουρκία είναι αυτή η οποία ανεβάζει την ένταση, θεωρώ ότι είναι αμεριμνησία της ελληνικής κυβέρνησης να μην επιδιώκει ενεργά να κρατάει ανοιχτό το δίαυλο. Οπως επίσης θεωρώ ότι είναι μια αλλοπρόσαλλη στάση να πηγαίνει ο πρωθυπουργός στην Κωνσταντινούπολη πριν από τρεις μήνες περίπου, τέλη Μαρτίου, να μας λέει ότι από εδώ και στο εξής θα έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι και μέσα σε 15 μέρες να έχουμε τη μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις μας»...

Αντώνης Αντζολέτος

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: