30.6.22

Πώς «διαβάζει» η Αθήνα τη συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν...


Στα χαμόγελα και στις ευχαριστίες μπροστά στις κάμερες οι οποίες αποτύπωσαν το πολυπόθητο τετ α τετ που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος στη Μαδρίτη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να περιορίστηκαν τα «ανταλλάγματα» που πήρε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την επομένη της άρσης της απειλής να θέσει βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο... ΝΑΤΟ.

Την εικόνα αυτή μεταδίδουν ελληνικές διπλωματικές πηγές που είχαν τις κεραίες τους ανοιχτές και παρακολουθούσαν εκ του σύνεγγυς τα όσα λάμβαναν χώρα στη διάρκεια της Συνόδου των ηγετών της Βορειοατλαντικής Συνόδου που συνεχίστηκαν χθες, Τετάρτη, στην ισπανική πρωτεύουσα και ολοκληρώνονται σήμερα Πέμπτη με την τελετή υπογραφής Επιστολής Δέσμευσης για το Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ.

Τα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα της Συνόδου στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εργασιών της ήταν δύο:

*αφενός, οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο επεσήμανε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή μας όπως και το παιχνίδι που παίζει στην ουκρανική κρίση, και

*αφετέρου, η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν, η οποία αποτελούσε εδώ και καιρό -και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης στην Τουρκία- τον διακαή πόθο του Τούρκου Προέδρου και κατέστη δυνατή αφού μια μέρα νωρίτερα αναδιπλώθηκε και συμφώνησε να μην μπλοκάρει την διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Είναι γνωστό, άλλωστε, -και περίπου ομολογημένο από πολλές πλευρές- ότι ο δρόμος για να ακυρώσει η Άγκυρα την απειλή του βέτο στην ένταξη Φινλανδών και Σουηδών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία άνοιξε κυρίως λόγω των παρασκηνιακών επαφών που προηγήθηκαν ανάμεσα σε Αμερικανούς και Τούρκους διπλωμάτες, παρά από αυτό καθεαυτό το Μνημόνιο που υπέγραψε την Τρίτη στη Μαδρίτη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Φινλανδός ομόλογός του και η Σουηδή πρωθυπουργός, παρουσία και του Ερντογάν.

Με βάση την «ανάγνωση» που κάνει η ελληνική κυβέρνηση στη συνάντηση Μπάιντεν Ερντογάν, το συμπέρασμα είναι, όπως το μετέφεραν στο «prototheme.gr» αρμόδιες πηγές, ότι «ο Πρόεδρος ων ΗΠΑ συνέστησε στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να αποφεύγει τις προκλήσεις», ενώ «ανέδειξε και τη σημασία του να υπάρχει σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο». Η θέση αυτή βασίζεται στο περιεχόμενο της επίσημης ανακοίνωσης που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση από τον Λευκό Οίκο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δύο Πρόεδροι «μίλησαν για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία». Και προστίθεται ότι «ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία συνεχών στενών διαβουλεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεών μας».

Επιπλέον αυτές ελληνικές πηγές επισημαίνουν ότι από «όλη τη συζήτηση δεν φαίνεται να προέκυψε κάτι για τα τουρκικά F-16 και περαιτέρω την παροχή πολεμικού υλικού από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία»...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: