30.6.22

Κυβερνητικό damage control μετά την Μαδρίτη...


Κυβερνητική επιχείρηση για να «καλύψει» και να διαχειριστεί την ήττα που υπέστη η χώρα στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, όπου το «παζάρι» της Τουρκίας με το βέτο στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας φαίνεται πως οδηγεί στην ενίσχυση του οπλοστασίου της με 40 νέα F-16, διαπιστώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας από την Βουλή τόνισε ότι δυστυχώς είχε προβλέψει την... εξέλιξη αυτή που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του «δεδομένου συμμάχου» την οποία πιστώνει, προσωπικά, στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση τονίζουν ότι οι προσπάθειες αγοράς αεροσκαφών F-35 που επιστρατεύει η κυβέρνηση είναι το «προπέτασμα καπνού» για να καλυφθεί μία ακόμη διπλωματική αποτυχία, ενώ η χώρα κινδυνεύει να οδηγηθεί σε ένα επαχθές «ράλι εξοπλισμών». Εκτιμούν μάλιστα ότι η «Ι.Χ εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη» συμπίπτει πλέον με την κυβερνητική προσπάθεια προεκλογικής εντυπωσιοθηρίας δημιουργώντας έναν συνδυασμό εξαιρετικά επιβλαβή για τα εθνικά συμφέροντα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε μάλιστα εξαιρετικά ανήσυχος χθες στην Βουλή για τις περεταίρω κινήσεις της Άγκυρας.

Όταν ο Τσίπρας προειδοποιούσε

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε από το κοινοβουλευτικό βήμα ότι οι ανησυχίες του ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς επιβεβαιώνονται. Αναφέροντας ως παράδειγμα την αγορά F-16 από την Τουρκία - που τώρα μπαίνει στην τελική ευθεία- για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σαφώς προειδοποιήσει από τον περασμένο Μάιο.

Όπως μνημόνευσε «εδώ στην Ολομέλεια το είχα θέσει λίγο πριν αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ο Πρωθυπουργός, διότι και τότε υπήρχαν δημοσιεύματα -όχι επίσημες δηλώσεις τότε- που μίλαγαν για προχωρημένες συζητήσεις, για τον εκσυγχρονισμό των F-16, ακόμα και για πώληση καινούργιων F-16 στην Τουρκία. Είχε πει ο πρωθυπουργός ότι είναι όλα ψέματα και του είχα ζητήσει ότι όλα είναι ψέματα να το πει ο Μπάιντεν, όχι να μας το λέει εδώ από τη Βουλή πριν πάει. Σήμερα, λοιπόν, αποδεικνύεται, δυστυχώς, για τη χώρα ότι τίποτα δεν είναι ψέμα».

Θυμίζουμε ότι σε εκείνη την συζήτηση που έγινε στις 12 Μαΐου και αφορούσε την κύρωση της στρατιωτικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ λίγο πριν ο πρωθυπουργός αναχωρήσει για την επίσημη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει «να διεκδικήσετε και να ξεκαθαρίσετε το ζήτημα με τον εκσυγχρονισμό ογδόντα και την απόδοση σαράντα νέων F-16 στην Τουρκία». Η απάντηση που είχε λάβει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν πως «το Κογκρέσο, μέχρι στιγμής, έχει αρνηθεί να συζητήσει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο πώληση καινούργιων οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία» αποδίδοντας τον θόρυβο σε δημοσιεύματα στον διεθνή τύπου.

Η αλλαγή τακτικής που ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία της χθεσινής ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, ήταν πως – παρά το έντονα προεκλογικό κλίμα – δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει κάθε κυβερνητική προσπάθεια υπεράσπιστης των εθνικών συμφερόντων αρκεί η κυβέρνηση να αλλάξει άμεσα «γραμμή πλεύσης». Πιο συγκεκριμένα ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν είναι ένας δεδομένος σύμμαχος» αλλά «είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το διεθνές δίκαιο, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την κυριαρχία μας». Τονίζοντας ότι «δεν έχω κανένα πρόβλημα να δηλώσω εκ των προτέρων ότι στον βαθμό που θα υπάρξει μια τέτοια στάση και πολιτική αποφασιστικής υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων, μέσα και έξω από τη συμμαχία, εμείς θα το κρίνουμε θετικά όχι με κομματικά, αλλά με εθνικά κριτήρια».

Εστίασε σε ένα επιπρόσθετο πρόβλημα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας λέγοντας ότι υπάρχει «πλήρης υποταγή της εξωτερικής πολιτικής στις προπαγανδιστικές ανάγκες της προεκλογικής περιόδου» η οποία «οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη σε οδυνηρά για τα εθνικά μας συμφέροντα σφάλματα». Επισημαίνοντας μάλιστα τον κυβερνητικό εφησυχασμό και τις αναφορές σε εξελίξεις που ικανοποιούν ως πηγή ανησυχίας...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: