30.6.22

Στρουθοκαμηλίζουν στην κυβέρνηση...


Εντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα προκάλεσε η επιλογή του πρωθυπουργού να δηλώσει ικανοποιημένος από το ντιλ που παζάρεψε και απέσπασε ο Τ. Ερντογάν στο πλαίσιο της... Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, καθώς και η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να υποβαθμίσει τα ανταλλάγματα που πήρε ο Τούρκος πρόεδρος προκειμένου να πουλήσει ακριβά την άρση του βέτο απέναντι στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Και το πόσο ακριβά την πούλησε, ασφαλώς αποδεικνύεται, εκτός των άλλων ανταλλαγμάτων, και από τη γνωστοποίηση από την πλευρά των ΗΠΑ ότι στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 του στόλου της Τουρκίας.

«Ο κ. Μητσοτάκης δυστυχώς αποδεικνύεται πολύ δεδομένος σύμμαχος της Δύσης. Τόσο δεδομένος που κάθε φορά που η Δύση αναγκάζεται σε υποχωρήσεις προς τον Ερντογάν, εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, όχι μόνο δεν αντιδρά αλλά δηλώνει και ικανοποίηση», σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τη στάση που επέδειξε ο πρωθυπουργός κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Οταν δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε την «ικανοποίησή» του «για το γεγονός ότι σήμερα η Συμμαχία θα απευθύνει πρόσκληση στη Φινλανδία και στη Σουηδία να γίνουν το 31ο και το 32ο μέλος της Συμμαχίας», υποστηρίζοντας ότι «τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές». Είπε ακόμα ότι «στο νέο στρατηγικό δόγμα, το οποίο θα υιοθετήσουμε σε λίγο, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Την ίδια «ικανοποίηση», αναφορικά με το τουρκικό ντιλ, εξέφρασε και κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο, όπου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, καλωσόρισε την εξέλιξη με την Φινλανδία και τη Σουηδία. Παράλληλα, αναφέρθηκε έμμεσα στην Τουρκία, λέγοντας ότι «είναι παρά πολύ σημαντικό για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη». Είπε ακόμα ότι «η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα». Φράση που οι ίδιες πηγές θέλησαν επίσης να εμφανίσουν ως έμμεση αναφορά στην Τουρκία για λόγους βέβαια καθαρά εσωτερικής κατανάλωσης.

Και την ίδια ώρα το μέγαρο Μαξίμου προσπαθούσε, όχι μόνο να υποβαθμίσει τα ανταλλάγματα που πήρε ο Τ. Ερντογάν, αλλά και να εμφανίσει τα όσα απέσπασε ως... αναδίπλωσή του. Σε αυτό το πλαίσιο οι κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι «η τριμερής συμφωνία μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού βραχίονα εντός του ΝΑΤΟ, χωρίς να επηρεάζει τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας και τις σχετικές ευρωπαϊκές αποφάσεις» και ότι η συμφωνία αυτή «συνιστά ουσιαστικά μια αναδίπλωση της Τουρκίας, η οποία είχε εντείνει την ρητορική της τους τελευταίους μήνες, χωρίς όμως να αποσπά κάτι ιδιαίτερα θεμιτό από πλευράς της και δεν θίγει με οποιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντα της Ελλάδας, ούτε μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας».

Υποστήριζαν ακόμα, μεταξύ άλλων, ότι «σε κάθε περίπτωση οι δυο σκανδιναβικές χώρες παραδοσιακά δεν διαδραματίζουν ιδιαίτερα μεγάλο ρόλο στα εξοπλιστικά προγράμματα της Αγκυρας» και ότι «οποιαδήποτε στήριξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο αίτημα» της Τουρκίας «να συμμετάσχει στην Κοινή Ευρωπαϊκή Αμυνα και Ασφάλεια (ΚΠΑΑ) και στο σχήμα της Μόνιμης Διαρθρωμένης [Αμυντικής] Συνεργασίας (PESCO)» της Ε.Ε. «συμβολικό χαρακτήρα έχει μόνο, καθώς απαιτείται ομόφωνη απόφαση των συμμετεχόντων κρατών της Ε.Ε.». Την ίδια ώρα λέξη δεν είχε πει μέχρι χθες το βράδυ το μέγαρο Μαξίμου για τα F-16.

«Παράγουν προπαγάνδα»
Αναφορικά με το θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως με το μνημόνιο «που υπέγραψαν με την Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία δεσμεύονται ότι -χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις- θα πουλάνε όπλα στην Τουρκία και θα στηρίζουν τη συμμετοχή της στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της Ε.Ε. σήμερα και στο μέλλον, ανεξαρτήτως των τουρκικών ενεργειών στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, τη Συρία και τη Λιβύη». 

Ανέφερε ακόμα ότι «η κυβέρνηση που έλεγε ότι το Oruc Reis “το πήρε ο αέρας” όταν πρωτοπαραβίασε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στη συνέχεια ότι “δεν μπορεί να κάνει έρευνες λόγω θορύβου”, ενώ έφτανε έξω από την Ρόδο και το Καστελόριζο, συνεχίζει να παράγει προπαγάνδα για να καλύψει την πραγματικότητα ακόμη και όταν είναι οδυνηρή για τα εθνικά μας συμφέροντα», σημειώνοντας ότι «με τη στάση της αποθρασύνει την Τουρκία, ενώ δίνει το μήνυμα στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει πρόβλημα, αλλά “ικανοποιείται” κιόλας με την παροχή στήριξης στην Τουρκία με αυτόν τον τρόπο»...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: