10.6.22

Τik Tok...



Ο Ερντογάν τουιτάρει στα ελληνικά απειλώντας σαν τρολ του διαδικτύου, για να του απαντήσει λίγο μετά ο Τσίπρας στα τουρκικά, από το ίδιο μέσο. Η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση έγινε «μπιφ» στα social media, σαν τις αστείες κόντρες των τράπερς στο tik tok ή το Instagram. 
Αλλά εδώ έχουμε κράτη με πάνοπλους στρατούς έτοιμους να... καταστρέψει ο ένας τον άλλον. Αυτό όμως δεν αλλάζει τον θεαματικό χαρακτήρα της αντιπαράθεσης. Τα συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί των δύο χωρών συνεχίζουν να υπάρχουν και οξύνονται, αλλά διαμεσολαβούνται όλο και περισσότερο από το θέαμα. 
Η σύγκρουση έχει μεταφερθεί στις οθόνες, στο εικονικό περιβάλλον του διαδικτύου. Οι διαρκείς αντεγκλήσεις των ηγετών και οι καθημερινές αερομαχίες στο Αιγαίο παραπέμπουν στους διαλόγους και τις σκηνές δράσης μιας ταινίας ή ενός video game που καταναλώνουν οι θεατές από το σπίτι τους. 
Οι φρεγάτες, τα Ραφάλ και τα F 16 είναι τα υπερσύγχρονα ειδικά εφέ που δείχνει ο Ευαγγελάτος για να κάνει ακόμα πιο ρεαλιστική την εμπειρία τους. Είναι βέβαια και πανάκριβα, αλλά το καλό θέαμα κοστίζει, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χωρίζουν ένα blockbuster του Χόλυγουντ, από μια b movie του συρμού. 
Τα όρια ανάμεσα στο πραγματικό και το εικονικό θολώνουν, η προσομοίωση δεν αυτονομείται απλώς από την πραγματικότητα που υποτίθεται ότι αναπαριστά, αλλά την έχει μετατρέψει σε κομπάρσο της. Βρισκόμαστε στην υπερ-πραγματικότητα. 
Εκεί όπου τα «ελληνοτουρκικά» θυμίζουν σειρά στο Netflix ή τη βαλκανική εκδοχή του Top Gun. Μόνο που εδώ η ταινία δεν ολοκληρώνεται ποτέ, ώστε Έλληνες και Τούρκοι να «απολαμβάνουν» διαπαθητικά και στο διηνεκές τη μεταξύ τους σύγκρουση. Μια σύγκρουση που μοιάζει με την ιστορία, δεν έχει σκοπό, ούτε τέλος. 
Αρκεί φυσικά να πληρώνουν την όλο και πιο ακριβή «συνδρομή» τους στις πλατφόρμες, τις πολεμικές βιομηχανίες και τους πολυάριθμους μεσάζοντες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: