1.6.22

Αντιδράσεις «Ομπρέλας» λόγω Τσακαλώτου...


Σε απόλυτη εκλογική ετοιμότητα έθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Γραμματείας... βάζοντας τρεις βασικές προτεραιότητες:

• Τη συγκρότηση του βασικού κορμού των ψηφοδελτίων μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

• Την οργανωτική ανασυγκρότηση και την άμεση ενσωμάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ των 110.000 μελών, ώστε να γίνουν «πολλαπλασιαστές» του μηνύματος του κόμματος στην κοινωνία.

• Την ανάδειξη του κυβερνητικού προγράμματος για τα μέτρα άμεσης εφαρμογής και υλοποίησης από μια προοδευτική κυβέρνηση μετά τις εθνικές εκλογές.

Ωστόσο, η ανακοίνωση του ολιγομελούς Εκτελεστικού Γραφείου, ή αλλιώς του «πρωινού καφέ», δεν ήταν ανέφελη. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε γνωστό πως σε αυτό θα συμμετέχουν ex officio η Ρ. Σβίγκου, ο Γ. Βασιλειάδης, η Ο. Γεροβασίλη και ο Ν. Ηλιόπουλος, προτείνοντας τρία ακόμα μέλη: την Ε. Αχτσιόγλου, τη Ρ. Δούρου και τη Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Η απουσία του Ευκλ. Τσακαλώτου προκάλεσε την αντίδραση στελεχών της «Ομπρέλας», όπως ο Ν. Φίλης, ο Π. Λάμπρου και η Α. Καββαδία, που έμειναν όχι μόνο στη μη εκπροσώπηση της τάσης, αλλά και στο ειδικό πολιτικό βάρος και στην εμπειρία του πρώην υπουργού Οικονομικών. Στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, που μίλησαν στην «Κ», εκτίμησαν πως το συγκεκριμένο όργανο θα έπρεπε να είναι πιο διευρυμένο για να είναι πιο αποτελεσματικό. Ικανοποιήθηκαν όμως από τη δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα, που επισήμανε πως στην πορεία προς τις εκλογές, πέρα από πιθανή αύξηση των μελών, ad hoc στο Εκτελεστικό Γραφείο θα συμμετέχουν στελέχη ανάλογα με τις ανάγκες της επικαιρότητας και των προγραμματικών πρωτοβουλιών του κόμματος.

Ποια ήταν τα κριτήρια του Αλέξη Τσίπρα; Οι πρωτιές των τριών κυριών στις εσωκομματικές διαδικασίες, αλλά και το πολιτικό τους αντικείμενο. Η Εφη Αχτσιόγλου με την οικονομία και το κύμα των ανατιμήσεων, η Ρένα Δούρου για το κομμάτι της αυτοδιοίκησης, όπου το κόμμα παραμένει αδύναμο, και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με τα εργασιακά και τη διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ στους συνδικαλιστικούς χώρους.

Στην Κουμουνδούρου θα αρχίσουν από αυτόν τον μήνα να οργανώνουν τη δουλειά που πρέπει να γίνει για τη ΔΕΘ σε σχέση με το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας. Τρία θα είναι τα κομβικά πεδία σύμφωνα με τον πρόεδρο: η νεολαία, το συνδικαλιστικό κίνημα και η τοπική αυτοδιοίκηση. Θα οργανωθούν δύο μεγάλες εκδηλώσεις της νεολαίας στα τέλη Αυγούστου στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στο νέο όργανο την πεποίθησή του πως ο δρόμος για τη νίκη στην κάλπη της απλής αναλογικής έχει ανοίξει, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αλλάξει την ατζέντα από την ακρίβεια σε άλλα διλήμματα, φέρνοντας ως παράδειγμα την ένταση στα πανεπιστήμια.

«Εκλογές τον Σεπτέμβρη»
Προσδιορίζοντας για πρώτη φορά και τον χρόνο των πρόωρων εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στην Πολιτική Γραμματεία πως «η απόφαση του κ. Μητσοτάκη, όσο και αν προσπαθεί να πείσει πως θα εξαντλήσει τη θητεία του, είναι να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, ακόμα και νωρίς τον Σεπτέμβρη, για να προλάβει την απόλυτη κατάρρευση από την ακρίβεια». Απάντηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας πως η κυβέρνηση παρέχει μέσα σε συνθήκες κρίσης ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων: «Κλεισμένος σε μια κομματική γυάλα, ονειρεύεται εκλογές. Οσο αυτός ασχολείται με τα εσωκομματικά του, η κυβέρνηση λύνει προβλήματα και μεριμνά για την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε ένα πολύ δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον»...

Αντώνης Αντζολέτος

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: