3.6.22

«Διά παν ενδεχόμενον»...


Παντελής Μπουκάλας

Από διαρροή σε διαρροή, πληροφορηθήκαμε τελικά από το υπουργείο Αμυνας ότι ο ελληνικός στρατός είναι πανέτοιμος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επιβουλή, συμβατική ή υβριδική, «απ’ όπου κι αν προέρχεται». Τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει όμως αυτό το «απ’ όπου κι αν προέρχεται» στον καιρό μας, όταν «ο από Βορράν κίνδυνος» έχει εκλείψει ακόμα και στη... ρητορική όσων Ελλήνων συνεχίζουν να τελούν μνημόσυνα στη μνήμη του Βουλγαροκτόνου; 

Και όταν η «εσωτερική απειλή ανταρσίας» αραχνιάζει στα εγχειρίδια αντικομμουνιστικής εθνικής διαπαιδαγωγήσεως αλλοτινών εποχών; Μάλλον τίποτε δεν σημαίνει. Για κλισεδάκι πρόκειται. Αλλά δίχως τέτοια βαριά κλισέ, δεν δημιουργείται ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό και έπρεπε να προτιμήσουν την καθαρεύουσα εκδοχή του οι χρήστες του. Το «οποθενδήποτε προερχομένη» είναι σίγουρα ηχηρότερο.

Και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Τάκης Θεοδωρικάκος το ίδιο έπρεπε να πράξει. Αντί για το στερεότυπο «για κάθε ενδεχόμενο» που χρησιμοποίησε, για να μας διαβεβαιώσει ότι «η αστυνομία είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και αποφασισμένη να αντιμετωπίσει κάθε είδους απειλή στον Εβρο, ακόμα και υβριδικές ή ασύμμετρες», ας επέλεγε το «διά παν ενδεχόμενον». Πιθανόν φοβήθηκε ότι αν ενέδιδε στην καθαρεύουσα, θα ήταν σαν να αρνιόταν και γλωσσικά τον πρότερο εαυτό του. Τέτοιο πρόβλημα, όμως, δεν υπάρχει.

Η αλήθεια είναι πως ούτε και των «υβριδικών» ή «ασύμμετρων» απειλών η σημασία διευκρινίζεται από τα υπουργικά χείλη. Κάτι μυστικοπαθή μισόλογα για πυρκαγιές, κάτι υπαινιγμοί για ενίσχυση των μεταναστευτικών ροών, κάτι «χμ, το ψάχνουμε», και μέχρις εκεί. Ισα για να τρομάξουμε. Εχουν φαίνεται τη γοητεία τους οι δύο λέξεις. 

Σε πείθουν ότι αν τις εντάξεις στα λεγόμενά σου, θα αναβαθμίσεις το κύρος τους και θα δείξεις στους ακροατές σου ότι κάτι παραπάνω ξέρεις. Είναι κι αυτές δύο από τις λέξεις-καραμέλες. Οπως η «ενσυναίσθηση», που αύριο-μεθαύριο θα τρυπώσει και σε λαϊκοφανές σουξεδάκιον: «Δεν είχες μια σταλίτσα ενσυναίσθηση. Ησουν παραίσθηση, ήσουν παραίσθηση». Και τα λοιπά.

Δυστυχώς, οι μυστικές υπηρεσίες του στρατού και της αστυνομίας δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι ασύμμετρες επιθέσεις έχουν ξεκινήσει. Ηδη διεξάγονται σφοδρές μάχες στα πεδία των βενζινάδικων (μόλις τώρα κατανοούμε τι σημαίνει «υγρόν πυρ»), των λαϊκών και των σούπερ μάρκετ. 

Αν κάποτε μας τσάκισε ο ασύμμετρος Στρατηγός Ανεμος, τώρα μας πολεμάει ο στρατηλάτης Υπέρμετρος Πληθωρισμός...

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: