2.6.22

Εξω τύπος και υπογραμμός, μέσα μάγκας!...


Θυμάστε εκείνη τη φράση που αποδίδεται στον Κωνσταντίνο Καραμανλή ότι «έξω πάμε καλά, μέσα άσ’ τα να πάνε»; Δεν την είχε πει έτσι ακριβώς, αλλά αυτό ήταν πάνω-κάτω το νόημα. Ο πατριάρχης του ελληνικού αστισμού ήταν... ικανοποιημένος με αυτά που πετύχαινε στο διεθνές πεδίο, ήταν ενθουσιασμένος που οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του τον υπολόγιζαν ως σοβαρό συνομιλητή, ήταν υπερήφανος που οι εταίροι δέχτηκαν να βάλουν την Ελλάδα στην ΕΟΚ κι ας μην πληρούσε τα κριτήρια, ωστόσο επειδή στο εσωτερικό της χώρας δεν είχε την ανταπόκριση που περίμενε -ήταν η εποχή που το ΠΑΣΟΚ ερχόταν φουριόζικα στα πράγματα και απειλούσε τις σταθερές του συστήματος- εξέφραζε τη δυσφορία του για αυτή τη δυσαρμονία.

Ο σημερινός πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρεται συχνά στον ιδρυτή του κόμματός του -προτιμά τον άλλο εθνάρχη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, προς κακοφανισμό της καραμανλικής πτέρυγας-, έχει δώσει στη συγκεκριμένη φράση άλλο περιεχόμενο: «έξω τύπος και υπογραμμός, μέσα μάγκας και καραμπουζουκλής». Το έκανε και την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση, το κάνει και σήμερα από τη θέση του πρωθυπουργού.

Ενώ πίεζε την τότε καγκελάριο της Γερμανίας Αν. Μέρκελ να απορρίψει το αίτημα του Τσίπρα να μη μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις γιατί αν του κάνει το χατίρι θα του δώσει χρόνο και επιχειρήματα για να ανακάμψει, εδώ εμφανιζόταν ως προστάτης των συνταξιούχων τους οποίους ο τότε πρωθυπουργός είχε αφήσει στο έλεος των μνημονίων. Οι δανειστές δεν επέμειναν στο θέμα των συντάξεων, αλλά σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη αυτό δεν οφειλόταν στην αντίσταση του Τσίπρα, αλλά σε μια βρόμικη συναλλαγή που έκανε με τους δανειστές.

«Εδωσε τη Μακεδονία, για να πάρει τις συντάξεις» ήταν το τροπάριο και του κ. Μητσοτάκη, των συνεργατών του και των δεξιών μέσων ενημέρωσης. Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ακολούθησε την ίδια γραμμή. Στις επαφές του με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς που υποστήριζαν τη συμφωνία έλεγε ότι επί της ουσίας δεν διαφωνεί, αλλά αυτό δεν μπορεί να το πει δημοσίως γιατί στο κόμμα του υπάρχει ισχυρό εθνικιστικό ρεύμα και πρέπει να το καθησυχάσει, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος διάσπασης. Και γι’ αυτό επέλεξε να χαϊδέψει τους αρνητές της Συμφωνίας των Πρεσπών, να καλλιεργήσει προσδοκίες για ακύρωσή της. Και γι’ αυτό επέτρεψε στα πρωτοκλασάτα στελέχη της παράταξής του να παρελαύνουν με κράνη και σάρισες στις πλατείες της επικράτειας.

Από τη θέση του πρωθυπουργού δεν έκανε τίποτα απ’ αυτά που είχε υποσχεθεί, αντιθέτως συνομιλεί και χαριεντίζεται με τους εκπροσώπους της γειτονικής χώρας, στηρίζει χωρίς αστερίσκους την προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πιέζει τους εταίρους στην Ε.Ε. να αποσύρουν τις ενστάσεις τους, αλλά δεν φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία γιατί καραδοκούν ο Αντ. Σαμαράς και οι βουλευτές που συμφωνούν μαζί του. Και στο θέμα της Ουκρανίας η κυβέρνησή του εξετέθη δις.

Πρώτα την άδειασε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ ανακοινώνοντας τη μεταφορά όπλων από την Ελλάδα στην Ουκρανία και λίγες μέρες μετά την άδειασε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Σολτς, που ενημέρωσε τον ελληνικό λαό ότι η κυβέρνηση θα στείλει σοβιετικού τύπου τεθωρακισμένα στην Ουκρανία, τα οποία θα αντικαταστήσει με γερμανικά. Και στις δύο περιπτώσεις ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να κρατήσει τους πολίτες και την αντιπολίτευση στο σκοτάδι. Ευτυχώς που οι σύμμαχοί μας έχουν τρύπια στόματα. Φαίνεται πως δεν ξέρουν μια άλλη φράση που αποδίδεται στον Καραμανλή: «Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέμε και δεν κάνουμε και πράγματα που κάνουμε και δεν λέμε». Η επιτομή του οπορτουνισμού. Ο κ. Μητσοτάκης την εφαρμόζει με θρησκευτική ευλάβεια.

Τάσος Παππάς (efsyn.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: