3.6.22

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει...


Την ενότητα και ενίσχυση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης περιέγραψε ως τον πρωταρχικό του πολιτικό στόχο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρότασή του για σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και στις μετεκλογικές συνεργασίες. Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε γνωστό ότι τα μεγάλα χρέη του κόμματός του ρυθμίστηκαν, καθώς επήλθε συμφωνία με τις τράπεζες για την αποπληρωμή τους.

Πιο αναλυτικά, σε μια... εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» με τον Νίκο Χατζηνικολάου, αναφερόμενος στο θέμα της κυβερνησιμότητας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έθεσα υποψηφιότητα όχι για να γίνω τροχονόμος μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ήμουν υποψήφιος για να κάνω πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ. 

Έθεσα υποψηφιότητα διότι θέλω η παράταξη να αλλάξει σελίδα στον τόπο και πιστεύω ότι μπορώ να τα καταφέρω. Θέλω να ξαναγίνουμε μια δύναμη, η οποία θα παίξει κυβερνητικό ρόλο, θα είναι πρωταγωνιστής. Λέω προς όλους τους πολίτες ότι έχω χρέος και καθήκον να είμαι έτοιμος και θα είμαι έτοιμος».    

Απέναντι στη ΝΔ

Απαντώντας σε ερώτηση τηλεθεατή για το θέμα της ενότητας του ευρύτερου δημοκρατικού – προοδευτικού χώρου και πιο συγκεκριμένα του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι η αγωνία του είναι να ενωθεί η παράταξη αλλά, όπως πρόσθεσε, «με κοινωνικούς όρους και όχι με κινήσεις σε επίπεδο ηγεσιών».

Εστιάζοντας στον Αλέξη Τσίπρα σχολίασε δηκτικά ότι «ήρθε λέγοντας «πρώτη φορά Αριστερά» και συγκυβέρνησε με ένα ακροδεξιό κόμμα, πήρε στο κόμμα του στελέχη των ΑΝΕΛΛ, πήρε υπουργούς στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή», ενώ αναρωτήθηκε αν είναι «ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Πολάκη προοδευτική δύναμη». Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγωνία του είναι να γίνει ισχυρή η δημοκρατική παράταξη «απέναντι στη δεξιά, τη ΝΔ και ο στόχος μου είναι αυτός, να υπάρχει μια άλλη ισχυρή επιλογή μια κυβερνητική δύναμη αλλά να μη μοιάζει σε τίποτα με τη διακυβέρνηση Τσίπρα  - Καμμένου».

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση

Σχετικά με το θέμα της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης έθεσε στους πολίτες το εξής διακύβευμα:  «Είμαστε άλλα κόμματα. Ένα κόμμα της κομμουνιστικής Αριστεράς, ένα κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, και το νεοφιλελεύθερο κόμμα της ευρωπαϊκής Δεξιάς. Τί λέω στον ελληνικό λαό; Έχετε τρεις επιλογές στο τραπέζι. Επιλέξτε. Θέλετε πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα; Θέλετε πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη; Δεν θέλετε κανέναν από τους δύο; Θέλετε να μας δώσετε μια ευκαιρία να κάνουμε μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση; Όποιος θέλει πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος θέλει πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη, να ψηφίσει ΝΔ. Τα πράγματα είναι απλά.

»Εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες νέας αξιόπιστης σχέσης με τον ελληνικό λαό. Και είναι ένα προσωπικό μου στοίχημα: Να αποδείξω ότι η πολιτική και μέσα από την προσωπική μου διαδρομή, δίνει λύσεις και δεν είναι μια τάξη φαυλοκρατίας, που το μόνο που ενδιαφέρει είναι η καρέκλα. Άρα, εγώ να συνεργαστώ για καρέκλες,  δεν υπάρχει περίπτωση. Θεωρώ ότι οι σοσιαλδημοκρατικές ιδέες είναι πιο χρήσιμες για την Ελλάδα και την Ευρώπη από τις ιδέες του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα. Αν πάλι θέλει ο κ. Τσίπρας, ας κάνει κυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης αναφορικά με τη συζήτηση περί μετεκλογικών συνεργασιών. Επιπλέον, επανέλαβε τη διαφωνία του με τεχνοκρατικές κυβερνήσεις και δεσμεύτηκε ότι θα επιδιώξει τη συγκρότηση κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής.

Τα χρέη του ΠΑΣΟΚ

Σχετικά με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε ότι πλέον έχει ρυθμιστεί η αποπληρωμή τους, υπολογίζοντας το πραγματικό κεφάλαιο στα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ -όπως πρόσθεσε- τα υπόλοιπα είναι τόκοι. «Είχα δεσμευτεί πριν τις εκλογές ότι θα ρυθμίσουμε τα χρέη μας για να δείξουμε ότι παρόλο που δεν τα έχει κάνει η γενιά μου, αναλαμβάνει το φορτίο να τα ρυθμίσει και ένα μεγάλο κομμάτι της χρηματοδότησης μας να πηγαίνει στις τράπεζες, ώστε να είμαστε εντάξει απέναντι στον ελληνικό λαό. Από την εκπομπή σας λέω ότι τα ρυθμίσαμε τα δάνεια με κριτήρια αγοράς χωρίς ειδικές κατηγορίες», ανακοίνωσε ο κ. Ανδρουλάκης και συμπλήρωσε: «Από τα χρέη αυτά δεν έχω χρεώσει τον ελληνικό λαό ούτε ένα ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ έχει να πάρει δάνειο 12 χρόνια. Όλα τα δάνεια του είναι πριν την οικονομική κρίση. Και ως γραμματέας και πρόεδρος δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο».

Ταυτόχρονα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις επικριτικές τους αναφορές για το θέμα των χρεών, κάνοντας ονομαστικές αναφορές στους πρώην γραμματείς του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ραγκούση και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. «Μπορούν να καλέσουν για καφέ στην Κουμουνδούρου τον κύριο Ραγκούση και την κυρία Ξενογιαννακοπούλου που ήταν τότε γραμματείς του ΠΑΣΟΚ. Επί  εποχής τους έχουν γίνει οι μεγάλοι αυτοί δανεισμοί. Αυτοί ξέρουν καλύτερα να ενημερώσουν και την κοινή γνώμη», σημείωσε σε σκληρή γλώσσα, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι «κάποιοι σήμερα χρησιμοποιούν το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν είναι στο κόμμα αυτών που πήγαν να τον κλείσουν φυλακή»...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: