2.6.22

Σε «βέρτιγκο» η εξωτερική πολιτική...


Καράβι που μπάζει νερά θυμίζει η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα, καθώς ακόμη και «γαλάζιοι» παράγοντες ψάχνουν να βρουν ένα νήμα που να συνδέει τις διάφορες... αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου, αμφιβάλλοντας κατά πόσον όλα όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα αποτελούν κομμάτια του ίδιου παζλ και κινήσεις μίας συνεκτικής τακτικής.

Η κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι ίσες αποστάσεις και η αιδήμων σιωπή πολλών εκ των συμμάχων μας, αλλά και η «σφήνα» της επιδείνωσης των σχέσεών μας με το Ιράν μετά την κατάληψη των δύο ελληνόκτητων τάνκερ έχουν φέρει στο προσκήνιο έναν προβληματισμό για το κατά πόσον η κυβέρνηση παίρνει τις σωστές αποφάσεις σε ένα πολυπολιτικό και σύνθετο σκηνικό που διαρκώς μεταβάλλεται.

Πόντιος Πιλάτος

Η «μουρμούρα» στην «γαλάζια» παράταξη μεγάλωσε μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ και ειδικά όταν ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε σκληρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, εξαγγέλλοντας την διακοπή κάθε διμερούς επαφής μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Τότε, αρκετοί στη ΝΔ και την κυβέρνηση είδαν ότι η Ουάσινγκτον κράτησε ίσες αποστάσεις, παρά την «γαλαντόμα» στάση της ελληνικής κυβέρνησης με την προαναγγελία για αγορά μαχητικών F-35 και την σχεδόν… άνευ όρων παραχώρηση των βάσεων με τη συνυπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Σαν να μην έφταναν αυτά, η στάση Πόντιου Πιλάτου υιοθετήθηκε προχθές και από όλους -πλην Μακρόν- τους Ευρωπαίους εταίρους. Την ώρα, δηλαδή, που κυβερνητικοί παράγοντες επέμεναν ότι ο πρωθυπουργός έθεσε στην Σύνοδο Κορυφής την τουρκική προκλητικότητα και ζήτησε να ενταχθεί στην ατζέντα της συζήτησης για την τακτική Σύνοδο του Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στις δηλώσεις τους, έκαναν σαν να… μην είχε συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, δεν είπαν τίποτα για το θέμα ούτε το ηγετικό δίδυμο της Ε.Ε., Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώ ακόμη και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς απέφυγε να αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα μετά την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη -καίτοι κατά τον πρωθυπουργό, ο ίδιος ζήτησε από τον γερμανό ομόλογό του να αφήσει κατά μέρος την τακτική των ίσων αποστάσεων.

Και ξαφνικά… τεθωρακισμένα!

Όμως, μπορεί ο Σολτς να μην είπε τίποτα προχθές για την τουρκική προκλητικότητα -διορθώνοντας, εν μέρει, χθες, με την καταδίκη εκ μέρους της καγκελαρίας των τουρκικών υπερπτήσεων- ωστόσο αποκάλυψε τη συμφωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ανταλλαγή… τεθωρακισμένων: στην κυβέρνηση βρέθηκαν σε κατάσταση βέρτιγκο, καθώς η ελληνική κοινή γνώμη έμαθε από τον ηγέτη της Γερμανίας αφενός ότι στέλνουμε τεθωρακισμένα στην Ουκρανία, αφετέρου ότι αυτά θα τα ανταλλάξουμε με γερμανικά τεθωρακισμένα -που σύμφωνα με εξειδικευμένα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μεν δέκα χρόνια πιο καινούργια, αλλά οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες είναι κατώτερες από εκείνα που θα φύγουν από τα νησιά για να κατευθυνθούν στην Ουκρανία.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση βρίσκεται εκτεθειμένη και στο ζήτημα της κατάληψης των δύο ελληνόκτητων τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν, καθώς αποκαλύφθηκε εν τέλει ότι η Αθήνα εφάρμοσε… αμερικανικές κυρώσεις με το περίφημο ρωσικό τάνκερ με το ιρανικό πετρέλαιο που βρίσκεται στην Κάρυστο. Με άλλα λόγια, μπήκε στο «μάτι» της Τεχεράνης για λογαριασμό της Ουάσινγκτον και όχι επειδή εφάρμοζε κυρώσεις που απέρρεαν από κάποια συλλογική ευρωπαϊκή απόφαση…

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: