1.6.22

Υπερπληθωρισμός προκλήσεων...


Με «αστρονομικές ταχύτητες» εξελίσσεται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα. Κάθε μήνα καταρρίπτεται το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Από το 6,2% τον Ιανουάριο, ο ΔΤΚ αυξήθηκε 7,2% τον... Φεβρουάριο, 8,9% τον Μάρτιο, 10,2% τον Απρίλιο και πλέον οι τελευταίες προβλέψεις κάνουν λόγο για πληθωρισμό στη ζώνη του 11,5% με 12% τον Μάιο.

Κρίνοντας και από το +48,8% σε ετήσια βάση στις τιμές χονδρικής Απριλίου, δεν τολμά κανείς να σκεφθεί σε τι επίπεδα θα κινηθεί, εν μέσω θέρους, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή.

Τι μπορεί να σημαίνουν ωστόσο όλα αυτά; 
* Την πλήρη απαξίωση της συνολικής αύξησης κατά 9,7% που δόθηκε από την κυβέρνηση στον κατώτατο μισθό, ο οποίος διαμορφώθηκε από 1ης Μαΐου στα 713 από 663 ευρώ. 
* Την ανάγκη επανεξέτασης των μέτρων στήριξης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, που πλήττονται άμεσα από το ακραίο κύμα ανατιμήσεων. 
* Τον κίνδυνο η οικονομία να οδηγηθεί σε στασιμοπληθωρισμό. 
* Την αύξηση του κόστους χρήματος για τους δανειοδοτούμενους πολίτες (στεγαστικά - καταναλωτικά δάνεια). 
* Την αύξηση του κόστους χρήματος για επενδυτές που θα χρηματοδοτήσουν projects με επιχειρηματικά δάνεια ή ομολογιακές εκδόσεις. 
* Τη μερική ανάσχεση των επενδυτικών σχεδίων λόγω του αυξημένου κόστους εκτέλεσής τους. 
* Την αναδιανομή του τζίρου της αγοράς, με ευνοημένους τους κλάδους της οικονομίας που παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες ανελαστικής δαπάνης. 
* Την πρόκληση νέων «λουκέτων» για επιχειρήσεις οι οποίες δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν κοντά τους το πελατειακό τους κοινό.

Η λίστα των συνεπειών του υψηλού πληθωρισμού δεν έχει τέλος, ακουμπάει και άλλα πεδία όπως η απασχόληση, τα κόκκινα δάνεια, τα χρέη προς την εφορία και τα Ταμεία κ.ά.

Με δύο λέξεις... υπερπληθωρισμός προκλήσεων...

Πλάτων Τσούλος

Η Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: