28.1.22

Θα πάρει όλες τις απαντήσεις...


Ως κάτι «αναμενόμενο» χαρακτήριζαν από το Μέγαρο Μαξίμου την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση με αφορμή την κακοδιαχείριση της... κακοκαιρίας που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα. «Ο κ. Τσίπρας, βλέποντας την πολιτική του απήχηση να φθίνει και το πολιτικό μέλλον του χώρου του να είναι αμφίβολο, επιχειρεί μια κίνηση εντυπωσιασμού, απολύτως προβλέψιμη πάντως», ήταν το επίσημο σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει αρχίσει να πιέζεται πανταχόθεν, καθώς, παρά τα κυβερνητικά στραβοπατήματα, η διαφορά από τη Ν.Δ. δεν μειώνεται, ενώ υπάρχουν διαρροές πλέον από το κόμμα του προς το ΚΙΝΑΛ, που έχει μπει σφήνα στο πολιτικό παιχνίδι.

Αυτός είναι, όπως λένε, και ο πραγματικός λόγος που κατέθεσε την πρόταση, ώστε να επιχειρήσει να εμφανιστεί ως ο έτερος πόλος στο πολιτικό σκηνικό, ρόλος που τελευταία έχει αρχίσει να αμφισβητείται.

Η τάση αυτή καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις –αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο– και, παρά την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να τις απαξιώσει συλλήβδην, είναι δεδομένο ότι τα μηνύματα τα λαμβάνει και επιχειρεί να αντιδράσει πολιτικά.

Ως εκ τούτου, αρχής γενομένης από σήμερα που ξεκινάει η συζήτηση, η Βουλή αναμένεται να μετατραπεί σε πεδίο μάχης, με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι βέβαιο ότι θα ανεβάσει στα ύψη την πολιτική αντιπαράθεση. Στην κυβέρνηση όχι μόνο δεν ανησυχούν, αλλά θεωρούν πως σε μια ευρεία συζήτηση η κυβέρνηση έχει πολύ περισσότερα όπλα στη φαρέτρα της για να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ από όσα είχε για τη διαχείριση της τελευταίας κακοκαιρίας, η οποία την έφερε σε δύσκολη θέση. Εξ ου και στην κυβέρνηση βγάζουν το συμπέρασμα πως η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, που στην ουσία δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να αντεπιτεθεί και να μιλήσει για μια ευρύτερη ατζέντα, είναι αποτέλεσμα πίεσης και όχι καθαρής σκέψης.

Με αυτά ως δεδομένα, στο Μαξίμου είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό να ετοιμάζεται για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, κατά την οποία ο κ. Τσίπρας «θα πάρει όλες τις απαντήσεις» αλλά και θα γίνει σύγκριση των πεπραγμένων της δικής του κυβέρνησης με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως άλλωστε έχει πει επανειλημμένως ο πρωθυπουργός, το δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας»...

Σταύρος Παπαντωνίου

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: